Návrh na změnu, která by rodičům dětí chodících do jeslí ušetřila peníze, zastupitelstvem neprošel

ZLÍN - Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) se v zastupitelstvu marně pokusil prosadit návrh, který by pomohl rodičům dětí chodících do jeslí ušetřit peníze. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Primátor chtěl formálně zrušit jesle v ulicích M. Knesla a Budovatelská a místo nich zřídit ve stejných prostorách dvě nové třídy pro tyto děti, které by byly součástí mateřské školy. Pro rodiče dětí od dvou do tří let by to znamenalo měsíční úsporu ve výši asi 3 500 korun, pro město by to znamenalo snížení nákladů o asi dva miliony korun. Rozsah služeb by byl přitom zachován.

K myšlence formálně zrušit jesle a převést služby pro nejmenší děti v celé dosavadní šíři pod mateřské školy přivedla primátora změna legislativy. Od 1. dubna letošního roku už totiž nebudou jesle zdravotnická zařízení jako doposud, ale začnou fungovat na bázi vázané živnosti. „Až dosud byly jesle osvobozeny od DPH, což od dubna nebude možné. Rodiče by tak čekalo placení vyšší částky než doposud, s čímž se nechci smířit. Proto hodlám prosadit formální zrušení dvou jeslí a vznik dvou nových tříd mateřských škol, které by tyto služby převzaly a poskytovaly je v naprosto stejném rozsahu, jako je dosud poskytují jesle. Ale pro rodiče i město výrazně levněji,“ vysvětlil primátor Miroslav Adámek, do jehož kompetencí patří školství.

Návrh na zrušení dvou jeslí a vznik dvou nových tříd v mateřských školách, které by byly zaměřeny na děti ve věku od dvou do tří let, předložil primátor zastupitelstvu města na posledním zasedání. Pro hlasovali zástupci TOP 09/STAN, KDU/ČSL, ZHN a část zastupitelů hnutí M.O.R. Návrh naopak nepodpořili opoziční ČSSD, KSČM, ODS a někteří zastupitelé z M.O.R., takže nakonec nebyl přijat.

„Je to obrovská škoda s přímým finančním dopadem na rodiče malých dětí. Ti tak budou muset začít platit zvýšené DPH podle letošních sazeb. Za své dítě v jeslích zcela zbytečně zaplatí měsíčně kolem tří a půl tisíce korun. Pokud by prošel můj návrh, platili by jen školkovné v řádu stokorun, děti by přitom měly stejnou péči jako v jeslích. Nehodlám ale připustit, aby na politikaření v zastupitelstvu obyvatelé města dopláceli, předložím proto svůj návrh znovu na nejbližším zasedání, které je v březnu. Rodiče ale už mohli platit přibližně osmkrát méně od dubna. Takhle budou muset čekat na opětovné rozhodnutí zastupitelů a do té doby platit více,“ podotkl Adámek.

Hlasování zastupitelstva ve věci jeslí má značný dopad i na rozpočet města. Zatímco náklady na veškerý personál v tomto typu zařízení platí radnice, náklady na učitelky v mateřských školách hradí stát. Po formálním zániku dvou jeslí by nově zřízená místa učitelek ve školkách začal hradit stát, město by tak ušetřilo přibližně dva miliony korun ročně.

K převedení služeb poskytovaných dvěma jeslemi pod mateřské školy vede primátora i fakt, že v současné době není o místa v jeslích příliš velký zájem. „Do jeslí v ulici Budovatelská neregistrujeme žádnou přihlášku dítěte do dvou let, přihlášky dětí starších dvou let máme dvě. Podobné je to u jeslí v ulici M. Knesla, kam dorazilo pouze šest přihlášek pro děti starší dvou let. Kapacita každého tohoto zařízení je přitom 20 míst,“ potvrdila tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Řešení navrhované Miroslavem Adámkem podpořila i Krajská hygienická stanice, a to na základě šetření, které v této záležitosti provedla.

V současné době město Zlín zřizuje troje jesle, což je stejný počet, jaký mají k dispozici rodiče v Praze. Pokud dojde k přijetí návrhu primátora zastupitelstvem, zůstane v provozu zařízení se statutem jesle pouze na Tyršově nábřeží. „Jeho kapacita je 35 míst, což je vzhledem k přihláškám, které v posledním období dostáváme, dostačující počet. Prioritně bychom sem přijímali děti do věku dvou let. Nově vzniklé třídy v mateřských školách s režimem jeslí by pokryly další poptávku a pokud by nebyla, využili bychom jejich kapacity pro předškoláky. Pro ně máme pořád míst málo,“ doplnil Adámek.

Formální zrušení dvou jeslí a vznik stejného počtu tříd pro tyto děti v mateřských školách není jedinou chystanou novinkou v oblasti zlínského školství. Od února například začne fungovat v prostorách základní školy sídlící v ulici Mikoláše Alše Zlín – Podhoří třída pro děti předškolního věku s kapacitou 28 míst. Půjde o odloučené pracoviště MŠ Slínová.

Letos vzniknou dvě nové třídy i v samotné MŠ Slínová, a to v rámci rekonstrukce celého zařízení. Nabídnou dalších 56 míst, do školky tak od září příštího roku bude moci chodit 112 dětí. Předpokládané náklady na rekonstrukci, kterou připravila radnice, jsou asi 24,5 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x