Na policejní tísňovou linku zavolalo v kraji více lidí, mnozí ji ale zneužili

ZLÍN - Linka tísňového volání 158 se v loňském roce v rámci Zlínského kraje rozezněla v 90 244 případech. Jak serveru Zlin.cz sdělila policejní mluvčí Jana Macalíková, vyplynulo to z výroční policejní zprávy.

Počet volání na tísňovou linku se tak oproti předchozímu roku zvýšil o téměř čtyři tisíce telefonátů. „Ve 26 případech šlo však o natolik zlomyslná volání, že jsme je museli prošetřit a předat k vyřízení,“ podotkla Macalíková.

Výroční policejní zpráva také eviduje celkový počat bezpečnostních opatření. Těch policisté absolvovali 42, celkem 29 bezpečnostních opatření absolvovali při hokejových a 13 při fotbalových utkáních.

„Plné ruce práce měli také preventisté, kteří za loňský rok uspořádali 560 besed pro děti základních a speciální škol, téměř stovku besed pro středoškoláky a téměř 40 přednášek pro seniory a veřejnost. Tisková oddělení za loňský rok vydala téměř dva tisíce tiskových zpráv,“ konstatovala Macalíková.

Tým, který poskytuje posttraumatickou péči obětem trestných činů či pozůstalým, měl v roce 2012 celkem 181 výjezdů k 431 intervencím. Oproti roku 2011 tento počet stoupl o 85 intervencí.

Do Nadace policistů a hasičů, která jim pomáhá v tísni nebo pozůstalým po příslušnících těchto sborů, kteří zemřeli při výkonu služby, policisté a občanští zaměstnanci ze Zlínského kraje v loňském roce přispěli více než čtvrt milionem korun.

U policie pracovalo v loňském roce 1 202 policistů a 251 občanských zaměstnanců. Do civilu odešlo vloni celkem 36 policistů, jednalo se vesměs o přirozené odchody.

Letošní rozpočet je pro krajské policejní ředitelství Zlínského kraje přibližně o tři miliony korun nižší, než byl v roce předchozím. Počítá s částkou asi 80 milionů korun. Na mzdy policistů ve služebním poměru poputuje asi 505 milionů korun a na platy občanských zaměstnanců pak 50 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x