Mladá labuť na Čepkově: ó díky za oblevu

"V plné polní" i s výstražnými signály uháněli v úterý po poledni hasiči k Čepkovskému mostu ve Zlíně. Pomoc údajně potřebovala podle hlášení okolojdoucích přimrzlá labuť na řece Dřevnici.

Na místě ale hasiči zasahovat nemuseli, labutí mládě totiž zřejmě využilo přechodného oteplení a ze sevření ledového krunýře se dostalo samo. Před zraky mnoha zvědavců si už kolem třinácté hodiny pochutnávalo na skrojcích chleba i dalších dobrotách, led zpod blan zmizel a k potěše lidí se mladá labuť zbarvená dohněda vrátila k normálnímu životu. Navic počasí v příštích hodinách bude podobným přechodným zamrzlíkům přát, mělo by se výrazněji oteplit.

Labuť navíc stále otáčela hlavu směrem nahoru, kdoví, možná děkovala nebesům za oteplení, možná za přízeň desítkám přihlížejících holubů na sloupech veřejného osvětlení.

Na Dřevnici jde ale o hodně vzácný jev, tohle zbloudilé mládě sem zřejmě přilákalo velké  společenství divokých kachen, tradičních obyvatel lokality,“ podotýká náměstek zlínského primátora a zkušený ornitolog Bedřich Landsfeld. Podle něj se stává, že labuť dlouho bez hnutí přebývá na jednom místě, což může vést ke klamnému dojmu, že přimrzla k hladině. Na druhé straně se ovšem takové případy stávají.

Náměstek Landsfeld přidává i další zajímavost. Celkem 114! labutí, což je v našem regionu naprosto ojedinělý počet se teď podle jeho pozorování zdržuje u vodních nádrží mezi Spytihněví a Topolnou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x