Zoo Zlín obhájila druhou pozici nejnavštěvovanější české zoo

ZLÍN - Zoo Zlín se za rok 2012 stala druhou nejnavštěvovanější českou zoo, pozici se jí tak podařilo obhájit. Serveru Zlin.cz to za zoo sdělila Romana Bujáčková.

Podle vedení zoo byl loňský rok pro zahradu úspěšný. „Podařilo se nám vybudovat dvě unikátní expozice, odchovat řadu vzácných zvířat, do volné přírody v bulharském pohoří Stará Planina vypustit již našeho čtvrtého supa bělohlavého. V závěru roku jsme po dlouhém úsilí konečně získali k našim dvěma samicím nosorožce tuponosého vhodného samce. To považuji opravdu za mimořádný úspěch a věřím, že se v budoucnu zařadíme mezi světové zoo, kterým se daří tato ohrožená zvířata rozmnožovat,“ zhodnotil zoologické úspěchy ředitel Roman Horský.

Příznivě vnímá ředitel také dosaženou roční návštěvnost. „Opět se nám podařilo obhájit pozici druhé nejnavštěvovanější české zoo a také nejoblíbenější turistické destinace v rámci celé Moravy. Navíc loni v květnu přivítala zoo patnáctimiliontého návštěvníka, který zoo od jejího otevření v roce 1948 navštívil,“ poznamenal Horský. Dodal, že s velmi kladným hodnocením se především u slovenských návštěvníků setkala možnost platby v euro v celém areálu zoo. Zahrada také nabídla bezplatné parkování na dvou provozovaných parkovištích.

V uplynulém roce si areál zlínské zoo prohlédlo bezmála 487 tisíc návštěvníků. I když ve srovnání s rokem 2011 došlo k mírnému poklesu, stále se jedná o jednu z nejvyšších ročních návštěvností v historii zoo. Zoo zaregistrovala zvýšený zájem o zakoupení ročních permanentek. „Pro letošní rok připravujeme zcela novou koncepci ročních permanentek. Rádi bychom jejich majitele přizvali k užší spolupráci se zoo a nabídli jim řadu velmi atraktivních bonusů. K takovým bude patřit například i speciální pokladna pro majitele karet, která především v hlavní sezoně umožní návštěvu zoo bez dlouhého čekání, „ řekla Bujáčková. Zoo také plánuje rozšíření možností prodeje vlastních vstupenek. „V souvislosti s realizací nové webové prezentace nabídneme možnost on-line nákupu vstupenek do zoo. Pro organizace chystáme systém zajímavých slev při zakoupení většího množství vstupenek,“ doplnila Bujáčková.

Mimořádně úspěšný byl loňský rok i po chovatelské stránce. Mládě zoborožce bělovlasatého je nejen prvoodchovem v rámci zlínské zoo, ale zřejmě i v celé Evropě. Zoo Zlín také stále zůstává jedinou evropskou zoo, které se daří rozmnožovat želvy chilské. Dalším významným úspěchem je odchov turaka žlutozobého, kdy se jedná o první úspěch v českých zoo. „Poprvé se nám podařilo rozmnožit čápy černé. Radost nám udělaly i dva páry papoušků ara arakanga, které odchovaly osm mláďat. Jedná se o nejpočetnější odchov u těchto atraktivních papoušků v historii zoo,“ řekl zoolog Pavel Shromáždil. Na základě výměnné spolupráce s českými i světovými zahradami se kolekce chovaných zvířat rozrostla například o tygra ussurijského, nosorožce tuponosého, vydry obrovské, surikaty, hyeny skvrnité, kudu velké, mravenečníka čtyřprstého či prasata savanová.

Zlínská zoo se v uplynulém roce těšila také značné přízni sponzorů, rok 2012 byl v tomto ohledu rokem rekordním. „Sponzoři a příznivci věnovali zlínské zoo celkem 1 639 313 korun. Je to doposud nejvyšší částka sponzorských darů v celé historii zoo. Hluboce si takové podpory vážíme, zvlášť v dnešní nelehké ekonomické situaci,“ dodal Horský.

V první polovině letošního roku otevře zlínská zoo v asijské oblasti novou expozici pro tapíry čabrakové a siamangy, další novinkou budou medvědi pyskatí ve společném výběhu s gibony lar.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x