Na podporu zákazu těžby břidličného plynu zahraje v Rožnově Hradišťan

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Hydraulické štěpení břidlic v ČR a následná těžba takzvaného břidličného plynu - to je nebezpečí, které hrozí několika regionům v České republice, Valašsko nevyjímaje. A právě na podporu přijetí zákona zakazujícího tuto těžbu pořádá ve středu Koalice Stop HF koncert, na kterém v Rožnově pod Radhoštěm vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Vystoupení Hradišťanu a cimbálové muziky Kotula z rožnovské ZUŠ má název Koncert za živou vodu. Hlavním cílem koncertu je podpora přijetí zákona zakazujícího průzkumné hydraulické štěpení břidlic a následnou těžbu břidličného plynu.

Sdružení Koalice Stop HF hájí zájmy několika regionů ČR před takzvanými břidličnými plyny. „Naše sdružení, založené v únoru 2012, dnes čítá kolem půl milionu sympatizantů včetně Valašska, které je jedním z nejvíce ohrožených území. Ve sdružení jsou za Valašsko přímo zastoupeny Hustopeče nad Bečvou, Dřevohostice, Střítež nad Bečvou a celé sdružení měst a obcí na ochranu Beskyd,“ popsal vedoucí národní kampaně Koalice Stop HF Jiří Malík. Koalice podle něj vytváří účinný tlumící polštář oproti klamavé kampani těžařské lobby v médiích. „V současné době je republika uklidněna moratoriem, které zakazuje těžbu břidličných plynů. Toto moratorium však nemá trvalou platnost. Ministerstvo životního prostředí připravuje novely takzvaného Horního zákona a některých dalších. Je potřeba stále nabádat, aby v dotčených regionech bylo zakázáno hydraulické štěpní a následná těžba plynu,“ doplnil Malík.

Starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS) již dříve uvedla, že není možné těžit nerostné bohatství země, ničit při tom nenávratně krajinu a především přinášet zisk úzké skupině lidí. „Obecně jsem přesvědčena o tom, že nerostné bohatství má sloužit občanům České republiky a samotnému státu,“ řekla starostka Blinková. „Aktivita Stop HF je naší snahou ochránit vodu a krajinu v našem regionu. Kromě oblasti Trutnovska, Broumovska, Náchodska a Berounska se totiž plány na těžbu břidlicového plynu týkají také území Valašska v rozsahu 946 kilometrů čtverečních,“ dodala Blinková.

Koncert Hradišťanu a CM Kotula se uskuteční ve středu 30. ledna od 18 hodin ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm. Vstupenky jsou mimo jiné k dostání v Turistickém informačním centru města.