Sníh a led: akutní hrozba ze střech i z chodníků

Jedna velká klouzačka na chodnících, do toho nebezpečí padajícího sněhu a ledu ze střech. Obleva si s námi pěkně zahrává.

Moc pěkně, užijeme-li významu slova v opačném smyslu,“ říká s varovně zvednutým prstem primář úrazového oddělení zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati Marcel Guřan. V ambulancích je plno s běžnými úrazy končetin, ale teď podle jeho slov přibývá nutné ostražitosti pod střechami. „Akutně jsou ohroženy hlava a krční páteř,“ říká primář. Z paměti nikdy nevymizí nešťastný pád ledu, který malé holčičce nevratně poškodil mozek.

Hasiči vyráželi hned ráno do Valašského Meziříčí. „Na budově gymnázia se vytovořil obrovský ledový příkrov a z dvacetimetrové výšky hrozil pádem. Jeli tam naši muži a museli jej odstranit,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Taky to u nás docela klouže, od časného rána máme v pohotovosti lidi z Technických služeb, pod šikmými střechami ale nepomůže nikdo, na místě je ostražitost,“ nabádá k opatrnosti starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš.

Tam před časem sníh a led vážně poškodily několik zaparkovaných osobních aut.

Vážné nebezpečí hrozí například na sídlištích s domy, kde mají svažité střechy, zatímco ve Zlíně na Jižních Svazích tomu tak není, například ve Slavičíně, Rožnově pod Radhoštěm, anebo pod střechami rodinných domů na východě kraje v Karolince či Velkých Karlovicích je teď třeba dávat opravdu pozor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x