Výslech obviněného u soudu si vyžádal mimořádná bezpečnostní opatření

ZLÍN - Ke zlínskému soudu v pátek putoval z vazební věznice v Olomouci velmi nebezpečný pachatel, kterého policisté považují za hlavního organizátora vydírání zlínských podnikatelů. Po tříhodinovém jednání, které si vyžádalo zcela mimořádná bezpečnostní opatření, soud rozhodl, že muž bude nadále stíhán vazebně, server Zlin.cz o tom informovala policejní mluvčí Jana Macalíková.

Třiatřicetiletý M. M. ze Slovenské republiky je obviněný z řady závažných zločinů, a to z vydírání, porušování domovní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování. Pomáhali mu další čtyři společníci z České republiky i Slovenska.

Ve Zlínském kraji, kam se podle všeho hlavní organizátor ukryl před stíháním na Slovensku, kde mu hrozí doživotí, začali působit v květnu loňského roku. „M. M. založil společnost Final Solution, prostřednictvím které chtěl legalizovat zisky z trestné činnosti. Několika podnikatelům, majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku, začala skupina mužů vyhrožovat a vymáhat od nich existující i fiktivní pohledávky,“ poznamenala Macalíková.

Převoz obviněného M. M. v pátek dopoledne doprovázela zvláštní bezpečnostní opatření, která organizovala Vězeňská služba, ale účastnila se jich také Policie ČR a justiční stráž. Na eskortu obávaného muže dohlíželo několik desítek plně ozbrojených mužů. „Před osmou hodinou ráno jsme zastavili dopravu v okolí soudu a obsadili okolní cesty. Hlídky pečlivě dohlížely na to, kdo je v blízkosti a všechny nepovolané osoby vykázaly do bezpečné vzdálenosti,“ doplnila Macalíková.

Velmi nebezpečné pachatele se podařilo zadržet zlínským kriminalistům loni v listopadu. Činnost této organizované skupiny zaznamenali policisté loni v květnu. Zejména majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku většinou tvrdili, že od věřitelů odkoupili pohledávky a dožadují se zaplacení dluhů nebo nabízeli ochranu podniku. Pokud však majitelé odmítli plnit požadavky, pachatelé začali demonstrovat svou sílu. „Například před domluvenou schůzkou několik desítek svalnatých mužů navštívilo diskotéku, kde se chovali poměrně nekonfliktně, jen odmítali platit za alkohol. Svou návštěvu pak prezentovali jako oslavu narozenin. Ve snaze získat ,zakázku´ na ochranu podniku pachatelé oznamovali na linku 158 uložení výbušnin, což si vyžádalo několik evakuací desítek nebo stovek lidí, a když ani to neneslo kýžené výsledky, začali podnikatelům poškozovat majetek nebo je napadali. Nejčastější byli žhářské útoky na auta nebo dokonce střelba na vozidla nči rodinné domy,“ podotkla Macalíková.

Třiatřicetiletý muž ze Slovenska, kterému byli ostatní bezmezně podřízeni, dával úkoly, aby jeho kumpáni sledovali celé rodiny podnikatelů, aby ho podrobně informovali o jejich zvycích, o tom, kde se zdržují, jaký mají majetek a podobně. Získaných informací pak využíval v komunikaci s podnikateli.

Policejní zásah proti nebezpečné pětici mužů se uskutečnil v úterý 27. listopadu v brzkých ranních hodinách ve stejnou chvíli na pěti místech Zlínského kraje, například ve Zlíně nebo na Vsetínsku. Skupinka mužů se podle všeho chystala na další svou akci. Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky.

„Podařilo se nám zadokumentovat, že od loňského května se pachatelé dopustili 17 skutků, mezi poškozené počítáme celkem sedm lidí, po kterých se domáhali 11 milionů korun. Je ale možné, že obětí je víc,“ dodala k případu Macalíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x