Slovácké muze(um): um a vůně kuchařských (um)ělkyń

Bramborové placky neboli patenty neboli laty a k tomu pravá slovácká kyselica neboli zelnica neboli zelňačka. Hned na dva způsoby se rozvonělo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Ale při dalším kulinářském dílu periodické a hodně oblíbené akce Tvoříme v muzeu s podtitulem "Patenty a kyselica, zdraví polovica" to vonělo ještě jinak. Totiž krásnou lidskou pohodou.

V hlavní kuchařské roli se ocitly entografky zdejšího muzea Romana Habartová (ta si vzala k ruce i tchyni a dceru) a Marta Kondrová. Placky z jejich rukou třeba s bryndzou anebo povidly, mákem a cukrem šly po stovkách na dračku. „Jsem tu už pěkně dlouho a pořád jen ve stádiu těšení se na tu pochoutku, naši návštěvníci, kteří přišli ochutnat a také pro recepty, prostě mají přednost,“ smál se ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Dalším dílem ochutnávky byla kyselica. „Skvělá, vynikající“ usrkávala jedna z návštěvnic Naděžda Jahůdková, která přijela ze Zlína. Mimochodem produkty se základem z kysaného zelí jsou skvělou prevencí v současném ataku bacilů a virů všeho druhu.

Chodí k nám babičky, dcery i vnučky, zájem je opravdu veliký, za dopoledne jsme napočítali určitě dvě stě lidí, lidé se rádi poučí a co je důležité, dostanou na cestu domů i recepty,“ pochvaloval si akci ředitel Frolec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x