Ve Zlínském kraji vrcholí přípravy na oslavy výročí příchodu svatého Cyrila a Metoděje

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji vrcholí přípravy oslav 1 150. výročí příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Moravu, do vyvrcholení projektu Velehrad 2013 zbývá už jen necelého půl roku. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Na projektu Velehrad 2013 pracuje Zlínský kraj již několik let. V těchto dnech opět zasedl Řídicí výbor pro realizaci projektu, aby projednal aktuální záležitosti a plán připravovaných akcí.

„Jedná se o výročí, které má několik dimenzí. Nejde jen o organizaci samotných oslav na Velehradě, ale také o zajištění mnoha tematických konferencí, výstav, publikací, koncertů a přednášek, na nichž se podílejí příspěvkové organizace Zlínského kraje a řada dalších institucí s cílem přiblížit kulturní, duchovní i státotvorný význam cyrilometodějské misie co nejširší veřejnosti,“ přiblížil myšlenku projektu hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). Zlínský kraj, na jehož území oslavy v červenci vyvrcholí, má podle Mišáka eminentní zájem na důstojném průběhu této výjimečné události, která do regionu přivede nespočet návštěvníků včetně významných osobností církevního i veřejného života z domova i ze zahraničí.

Během jednání výboru zazněly mimo jiné také aktuální informace o vývoji a průběhu oslav na celonárodní úrovni a byly projednány organizační záležitosti související s akcemi, které se budou v rámci oslav konat přímo ve Zlínském kraji. Například Slovácké muzeum v Uherském Hradišti chystá výstavu Cyrilometodějský Velehrad, muzea ve Vsetíně, Valašském Meziříčí i v Kroměříži již v současné době pořádajjí programy a přednášky pro mládež i pro širokou veřejnost, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně organizuje cyklus autorských čtení křesťanských autorů a podobně.

Zlínský kraj je jedním z hlavních iniciátorů oslav, a to již od roku 2009. V listopadu 2009 zástupci Zlínského kraje při audienci ve Vatikánu pozvali papeže Benedikta XVI. k návštěvě Velehradu v červenci 2013. Zlínský kraj také inicioval vytvoření grafického symbolu cyrilometodějských oslav, který je používán i na celonárodní úrovni oslav.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x