Vsetínští oční chirurgové začali implantovat trifokální čočky

VSETÍN - Vsetínští oční chirurgové začali implantovat trifokální čočky a po několika prvních operacích získali lékaři i hodnocení samotných pacientů. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Nejnovější trifokální nitrooční čočka na rozdíl od multifokálních dokáže zajistit vidění na všechny vzdálenosti bez nutnosti nosit brýle, tedy nejen do blízka a do dálky, ale také na takzvanou třetí vzdálenost, která je využívána zejména pro práci na PC, což do současné doby nebylo možné.

Operace je podle primáře vsetínského očního oddělení Michala Zieglera ideální pro pacienty ve věku 50 až 70 let, kteří jsou aktivní, mají náročné zaměstnání nebo koníčky, při kterých je brýle omezují. Trifokální čočka je vyrobena z kvalitního hydrofilního akrylátu, má vynikající tvarovou paměť a pacientovi poskytuje lepší orientaci v prostoru při práci i dalších aktivitách.

Poprvé byla trifokální čočka implantována v České republice v říjnu 2011 na pracovišti v Havlíčkově Brodě. O rok později se rozšířila na další významná oční pracoviště, ve Vsetíně ji implantovali prvnímu pacientu loni v prosinci.

„Zatím jsme realizovali desítku těchto operací. Všichni pacienti jsou s výsledky spokojeni,“ konstatoval Ziegler s tím, že zákrok klade větší nároky na operatéra, protože materiál, se kterým pracuje, je nákladnější než u multifokálních či monofokálních očních čoček. Pro pacienta je však příprava přibližně stejná, jako je to u jiných očních operací.

Valašské oční centrum patří v současné době k deseti nejlépe vybaveným očním pracovištím v České republice. Pacienti zde mohou absolvovat nejen klasickou operaci s implantací moderních nitroočních čoček, ale také laserovou operaci dioptrických vad.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x