Služeb otrokovické seďárny pro bezdomovce využilo i několik amnestovaných vězňů

OTROKOVICE - Otrokovickou mobilní buňku pro lidi bez domova, takzvanou seďárnu, využili v průběhu ledna lidé bez přístřeší téměř dvěstěkrát. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí města Lenka Krupková, mezi klienty se objevilo i několik amnestovaných vězňů.

Služba bezplatně funguje již druhou zimu. Na začátku provozní doby si navíc mohou uživatelé každý den požádat také o teplou polévku, která je rovněž zdarma.

„Seďárna funguje od listopadu a je velmi hojně využívána, řádově pěti až deseti uživateli denně. Svou roli v tomto jistě sehrává mrazivá zima, plné obsazení většiny ubytoven v Otrokovicích nebo jejich finanční nedostupnost. Zájem je také o polévky. Za první měsíc roku bylo vydáno 138 porcí,“ poznamenal otrokovický starosta Jaroslav Budek (ČSSD).

V lednu seďárnu využilo i několik vězňů propuštěných v rámci prezidentské amnestie. „Řada amnestovaných vězňů s propuštěním nepočítala, byli propuštěni v noci či o víkendu a neměli předem zajištěno ubytování ani finanční prostředky,“ podotkl Budek.

Při příchodu nemusí uživatel absolvovat test na přítomnost alkoholu či jiných drog, musí ale dodržovat pravidla stanovená provozním řádem. lienti nesmějí být agresivní a musejí udržovat čistotu a pořádek.

Seďárna je v provozu denně až do 15. března, a to vždy od 19 hodin do 6.30 hodin následujícího dne.