Vsetínské tkací stroje míří do Argentiny

VSETÍN - První čtyři velké tkací stroje z dílny slušovického závodu Zbrojovka ZTM zamířily ve čtvrtek ráno do Argentiny. Serveru Zlin.cz to za společnost řekl Josef Drda.

Společnost se od roku 2007 zabývá výrobou nových strojů, vývojem a výrobou náhradních dílů na stroje, které před několika desítky let vyráběla Zbrojovka Vsetín. V posledním roce stoupla v zahraničí poptávka po repasovaných zbrojováckých tkacích strojích. „Nové moderní zařízení stojí od 2,5 do tří milionů korun, repasované stroje vyráběné ve Vsetíně přijdou na 400 až 800 tisíc korun. Nižší pořizovací cena a především příznivý poměr pořizovací ceny k výkonu stroje je hlavním důvodem, proč se firmy zabývající se výrobou látek či kompozitních materiálů znovu ptají po původních starších inovovaných tkacích mašinách,“ vysvětlil Drda.

Podle techniků je také výhodou, že 30 let staré stroje jsou snadno opravitelné, na rozdíl od plně automatických a nákladných nových strojů. „Zbrojovka přestala tkací stroje vyrábět už dávno, a tak největší práce je původní stroje sehnat. Sháníme je po celém světě, mnohde leží v zapomnění a jsou před sešrotováním. Snažíme se tkací stroje odkoupit a dáme je dohromady. Za měsíc jsme takto schopni repasovat asi čtyři až pět strojů. Pořizovací cena tkacího stroje v původním stavu je od pěti do 15 tisíc eur,“ doplnil Drda.

Na tkacích strojích firmy nevyrábějí jen oděvní látky, ale i různé technické tkaniny, například perlinky pro stavební průmysl. Poté, co Evropská unie zavedla clo na dovoz těchto tkanin z Číny a firmám se přestalo vyplácet dovážet laciné perlinky z Číny, poptávka po starých repasovaných strojích ještě více stoupla. „První odběr strojů jsme měli na Slovensku. Tamní firma se živila prodejem levných perlinek z Číny. Pak si ale uvědomili, že pokud začnou perlinku vyrábět sami, vyjde je to levněji. Navrhli a zajistili jsme jim kompletní výrobní technologii,“ poznamenal Drda.

Zájem o stroje je ale i z jiných zemí, například z Rumunska, Běloruska, Uzbekistánu či Tádžikistánu. „Například v Tádžikistánu mají zájem o úpravu starých strojů tak, aby se na nich daly vyrábět dětské pleny. Každý tkací stroj upravíme klientům na míru. Jednáme i na vládní úrovni s Uzbekistánem. Tamní prezident nás oficiálně vyzval ke spolupráci na obnově textilního průmyslu v jejich zemi. I když jde o desítky let staré stroje, jsou svým způsobem velmi nadčasové,“ konstatoval Drda.

Zatím zaměstnává firma kolem 20 lidí. Výhledově by ale chtěla zaměstnávat kolem pětistovky lidí a vyrábět až 200 strojů měsíčně. „Problém je sehnat odborníky. Tkací stroje dokáží spravit obvykle starší lidé, většinou bývalí zaměstnanci Zbrojovky Vsetín. Někteří z nich jsou světoví odborníci. Sehnat mladé nástupce je velmi složité, neboť jim chybí zkušenosti,“ dodal Drda.

Závod Zbrojovka ZTM se věnuje také vlastní výzkumné a vyvojové činnosti. Firma vlastní několik patentových přihlášek a zejména u svého nového vynálezu pletenotkaniny vidí velkou budoucnost v oblasti výroby pletenotkanin pro výrobu kompozitních materiálů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x