Do Zlínského kraje zavítalo loni více turistů

ZLÍN - Do Zlínského kraje zavítalo v loňském roce více turistů než v roce předchozím. Vyplynulo to ze statistiky návštěvnosti vydané Českým statistickým úřadem.

Současně ale stagnuje, případně mírně klesá, počet přenocování hostů. „Dobrou zprávou je, že Zlínský kraj si nadále udržuje vysokou dynamiku růstu počtu zahraničních hostů,“ podotkla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

V roce 2012 do Zlínského kraje přicestovalo (a strávilo nejméně jednu noc) 486 547 hostů, z čehož 70 tisíc (tedy 14,3 procenta) připadá na zahraniční klientelu. Celkově ve srovnání s rokem 2011 navštívilo Zlínský kraj o 3,7 procenta hostů více, růst počtu zahraničních návštěvníků dosáhl hodnoty 8,1 procenta. Díky tomu se o jedno procento zvýšil podíl zahraničních hostů na celkové návštěvnosti kraje. Hosté v minulém roce ve Zlínském kraji realizovali 1 541 314 přenocování, což je o necelé procento více než v roce 2011. Počet přenocování zahraničních hostů se zvýšil o 13 procent, počet přenocování tuzemců stagnuje (-0,9 procenta). Průměrná doba pobytu je 3,2 dne, což je hodnota mírně vyšší než celostátní průměr, který činí 2,9 dne.

Pomyslnou první desítku zahraničních trhů tvoří hosté ze Slovenska, Německa, Polska, Rakouska, Ruska, Itálie, Velké Británie, Francie, Nizozemska a USA.  Hosté z těchto 10 zemí představují 80 procent zahraniční klientely ve Zlínském kraji. Rostoucí tendenci má především návštěvnost ze Slovenska, Německa, Itálie, Velké Británie a USA, stagnují počty hostů z Rakouska, Ruska a Nizozemska. „Pokles byl zaznamenán u Poláků a dlouhodobě i u Maďarů, kteří z první desítky před dvěma lety vypadli. Zajímavý růst byl zaznamenán u čínských klientů. Těch do kraje přicestovalo asi 500, oproti roku 2011 je to téměř dvojnásobek,“ doplnila Daňová.

Ve srovnání s ostatními moravskými kraji patří Zlínskému kraji v dynamice růstu počtu hostů i přenocování druhá pozice za krajem Moravskoslezským. V absolutních číslech vztahujících se k počtu hostů i návštěvnosti dosahuje Zlínský kraj lepších výsledků, než větší kraj Olomoucký.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x