NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji se míra nezaměstnanosti vyhoupla na 8,5 procenta

ZLÍN - Míra nezaměstnanosti stoupla v lednu ve Zlínském kraji z hodnoty 7,8 na 8,5 procenta. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Podíl nezaměstnaných v České republice je ke stejnému datu nižší, a to osm procent.

Lednový nárůst nezaměstnanosti je podle Majdyšové tradičně důsledkem sezonnosti na trhu práce. V letošním roce se však k tomuto trendu přidal další důvod. „Je to špatná situace na trhu práce, minimální zájem o přijímání nových zaměstnanců a naopak snaha o snižování počtu stávajících zaměstnanců. Na konci ledna evidují pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 34 845 uchazečů o zaměstnání,“ konstatovala Majdyšová.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání evidovaných ke konci ledna je historicky nejvyšší, s výjimkou období leden – březen 2010. Nárůst nezaměstnanosti byl způsoben velkým přílivem nově evidovaných uchazečů o zaměstnání – nově se evidovalo 5 188 lidí. Více se evidovalo v průběhu ledna pouze v roce 2009. Naopak počet vyřazených uchazečů o zaměstnání z evidence úřadu práce je druhou nejnižší lednovou hodnotou po lednu 2009 – vyřazeno bylo 2 443 uchazečů o zaměstnání (i když ve srovnání s předcházejícím měsícem se počet vyřazených uchazečů více než zdvojnásobil).

Nezaměstnanost opět vzrostla ve všech okresech Zlínského kraje. Nejvíce to však bylo v okrese Zlín – o 9,24 procenta. Přesto je okres Zlín nadále okresem s nejnižším podílem nezaměstnaných ve Zlínském kraji s hodnotou 7,4 a je tak jediným okresem s podílem nezaměstnaných pod úrovní republikového průměru. Okresem s nejvyšším podílem nezaměstnaných je okres Vsetín (9,9 procenta). Na Uherskohradišťsku je nezaměstnanost 8,1 procenta a na Kroměřížsku 9,3 procenta.

Na konci letošního ledna evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 337 volných pracovních míst. Počet volných pracovních míst se v průběhu ledna zvýšil o 68 míst, tedy o 5,4 procenta. Vzhledem ke zvýšení počtu uchazečů o zaměstnání však na jedno volné pracovní místo připadá 26 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (96 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (76 míst), svářeči (53 míst), nástrojaři (45 míst) a řidiči nákladních automobilů a tahačů (37 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x