Fašankové průvody zaplní ulice měst a obcí v kraji

ZLÍNSKÝ KRAJ - Fašanky či masopusty se v sobotu a neděli uskuteční na celé řadě míst ve Zlínském kraji. Jak serveru Zlin.cz uvedl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovních ruchu Východní Moravy, lidovými tradicemi ožije prakticky celý východ Moravy.

Největšímu věhlasu a zájmu se těší fašankové veselí a průvody v obci Strání v Bílých Karpatech. Součástí straňanského fašanku je tradičně sobotní Den otevřených dveří ve sklárnách Květná. Sobotní program obsahuje obchůzky řady lidových souborů, jarmark lidových řemesel a zabijačkových specialit. Děti mají svůj dětský fašank v neděli. Konec masopustu bude v úterý 12. února ve znamení fašančárských obchůzek Pod šable a večerním pochováváním basy.

V uherskohradišťských Mařaticích se bude v sobotu pochovávat basa. Zábava se uskutečnila v pátek a v sobotu vyjde fašankový průvod. Sraz je ve 13 hodin u hasičárny.

V uherskohradišťských Sadech pořádají v sobotu Derflanský fašank. Ve 13 hodin začne obchůzka po dědině, v 20 hodin zábava s cimbálovou muzikou Kunovjan v místním kulturním zařízení.

V Redutě v centru Uherského Hradiště bude možné v sobotu zajít na Fašankovou besedu u cimbálu s CM Harafica, začne v 19.30 hodin.

„V Horní Lidči je sobotní celodenní obchůzka podívaná, která určitě stojí za zhlédnutí. Fašankový průvod tvoří velké množství nápaditě oděných postav. Večer následuje v místním Kačabaru masopustní zábava s  pochováním basy,“ konstatoval Urbanovský.

Obdobně proběhne fašankový průvod s večerním pochováváním basy ve Francově Lhotě.

Ve Slavičíně bude v sobotu Masopustní ples, ani zde nebude scházet pochovávání basy.

V Kunovicích bude zahájení fašanku ohlášeno ve13 hodin výstřelem z děla a průvodem masek po městě, budou se prodávat koblihy a milosti v kulturním zařízení Pálenice, k čemuž zazpívá pěvecký sbor Tetičky. Večer od 19 hodin se uskuteční pochovávání basy s programem, ke kterému zahraje cimbálová muzika Lintava.

V Kroměříži se bude na Hanáckém náměstí konat Masopustní jarmark a městem se vydá i masopustní průvod.

Huštěnovice na Uherskohradišťsku zažijí v sobotu Fašankovou obchůzku po obci. Jejím vyvrcholením bude od 19.30 hodin taneční zábava s pochováváním basy v kulturním domě.

Hulín na Kroměřížsku se rovněž chystá na masopust. V devět hodin začne voděním medvěda, průvod vyrazí od kulturního domu. V něm začne ve 20 hodin zábava s kapelou Karburátor.

Mrlínek na Kroměřížsku připravuje na sobotu Vodění medvěda, tedy tradiční masopustní rej masek. Program začne ve 12.30 hodin.

V Uherském Brodě se uskuteční Brodský fašank s pochováváním basy v neděli 10. února.

V Luhačovicích se plně v souladu s historickou tradicí fašanková obchůzka a následné pochovávání basy koná den před Popeleční středou,tedy v úterý 12. února.

Ve Zlíně je stále oblíbenější Lešetínský fašank, v sobotu se uskuteční XIV. ročník. Najít ho bude možné v ulicích Lešetín I. a Lešetín II. Letošním tématem je Velká Morava. Všichni, kteří se zúčastní průvodu v masce, dostanou od organizátorů pivo a klobásu zdarma. Příchozí se mohou těšit na pochovávání basy a vyhlášení soutěže o nejlepší masku. „Děti, které se zapojí do průvodu a přijdou v masce, dostanou dárky. K dispozici budou dva pivní stany s občerstvením a dvě pódia, na kterých vystoupí folklorní soubory a hudební skupiny nejen ze zlínského regionu,“ poznamenal Urbanovský.

Své umění předvede například dětský soubor Vonička, hudební skupiny Podjezd, Cestující hudba, Blues station, Jazzzubs a jiné. Letos se k Lešetínskému fašanku připojí i herci zlínského divadla. Na parkovišti hotelu Baltaci Atrium – Lešetín II bude připravena pro návštěvníky klasická česká zabijačka, jaká bývala před sto lety. Všechny zabijačkové speciality budou bez různých stabilizátorů a jiných konzervačních prostředků. Na fašanku bude také k vidění práce uměleckých kovářů a jiných řemeslníků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x