Rožnovským neziskovkám opět hrozí omezení provozu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Několika poskytovatelům sociálních služeb v Rožnově pod Radhoštěm opět hrozí omezení provozu, a to z důvodu nedostatku financí. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Tomáš Gross.

S nedostatkem financí se budou letos potýkat například Domov Kamarád, Iskérka, Charita Valašské Meziříčí a další.

Až o 20 procent finančních prostředků méně ve srovnání s loňským rokem dostanou poskytovatelé sociálních služeb v Rožnově pod Radhoštěm od Ministerstva práce a sociálních věcí. To už zveřejnilo dotace přidělované jednotlivým subjektům. V Rožnově se jedná především o Domov Kamarád (požadavek na 1,9 milionu, dotace 1,15 milionu korun), Sociální centrum denních aktivit Iskérka (požadavek 2,2 milionu korun, dotace 737 tisíc), Pečovatelskou službu Charity Valašské Meziříčí (požadavek 2,7 milionu, dotace 1,8 milionu korun a novou službu Charity Valašské Meziříčí – nové Centrum služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením (požadavek 780 tisíc, dotace 216 tisíc).

Poskytovatelé sociálních služeb se tak opět dostanou do prakticky už každoročního boje o přežití. V případě rožnovského regionu by navíc v rámci transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením Zašová mělo do místních zařízení přijít v letošním roce sedm klientů z tohoto domova. „Jedná se o lidi, kteří mají výrazně jinou specifiku sociálních potřeb než je u našich stávajících klientů a my bychom pro ně měli připravit speciální aktivity a programy. To ale bez zajištění finančních prostředků nebude možné. Transformace zašovského zařízení vychází z národního programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a to samozřejmě také musí zajistit financování takové služby. Za stávajících finančních podpor ale nejen, že nejsme schopni zajistit sociální pomoc novým klientům, ale i pro ty současné budeme muset omezovat provoz,“ uvedl Petr Jelínek z Domova Kamarád.

Podle rožnovské starostky Markéty Blinkové (ODS) stále výrazně chybí dlouhodobá koncepce finančního zajištění poskytovatelů sociálních služeb ze strany odpovědného ministerstva. „V loňském roce pomohlo s dofinancováním provozních nákladů město a po našich jednáních také Zlínský kraj. To se ale nemůže opakovat každoročně. Stát musí mít zájem na fungování těchto potřebných organizací,“ uvedla Blinková.

Město Rožnov pod Radhoštěm v uplynulých dnech projednalo finanční podporu poskytovatelům sociálních služeb z grantového systému města. Navíc se představitelé radnice zúčastní jednání, které svolala krajská radní pro sociální oblast Taťána Nersesjan (ČSSD) právě k tématu financování sociálních služeb pro letošní rok. „Je důležité, aby jednotlivé obce s rozšířenou působností ve Zlínském kraji podpořily snahu změnit způsob financování a pomohly tak kraji při jeho jednáních s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR,“ uzavřela starostka Blinková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x