Obce v kraji dostanou na varovací systémy a vybavení hasičů více peněz než loni

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští radní se rozhodli uvolnit obcím dotace na vyrozumívací a varovací systémy a na věcné prostředky požární ochrany pro potřeby dobrovolných hasičů ve výši přes osm milionů korun. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková, částka je oproti loňskému roku výrazně vyšší.

Co se týče varovacích systémů, doporučili krajským zastupitelům přidělit dotace z krajského rozpočtu pěti obcím v celkové výši 973 tisíc korun, v případě věcných prostředků požární ochrany pak dotace v celkové výši 7,352 milionu korun, a to hned 55 obcím. Celkově má tedy do obcí putovat 8,325 milionu korun. Loni na stejné účely obce od kraje obdržely dotace v souhrnné výši 6,675 milionu korun.

O finance z krajského rozpočtu na budování vyrozumívacích a varovacích systémů si zažádaly obce Bratřejov, Haluzice, Hradčovice, Hulín a Tlumačov. Všechny žádosti byly doporučeny k realizaci v plném rozsahu. „Budování varovacích systémů je pro obce velmi důležité, neboť podle zákona o integrovaném záchranném systému odpovídají za vyrozumění a varování kromě hasičského záchranného sboru také starostové obcí,“ vysvětlil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Dotace na věcné prostředky požární ochrany jsou konkrétně určeny například na nákup a opravy cisternových automobilových stříkaček a zásahových dopravních automobilů či na nákup čerpadel a osobních ochranných zásahových prostředků. Pokud budou dotace schváleny zastupitelstvem, přispějí na nákup zásahového vozidla například v obcích Horní Němčí, Rymice, Zašová, Slopné nebo Štítná nad Vláří. Nákup cisternové automobilové stříkačky na základě přidělené dotace pro změnu plánují obce Lukoveček, Ostrožská Lhota, Karolinka nebo Brumov-Bylnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x