Fenomén kraje: slivovice. Už má i své noviny

Je až k nevíře, jaké renomé si přes všechny své hříchy spojené s kocovinou a ukrutnými bolestmi žaludku třeba v neděli po sobotním fašanku, získala a stále získává slivovice. Na Slovácku, Valašsku i Hané, tedy v rozmanitém Zlínském kraji je stále větším fenoménem.

Slivovice nechybí běžkařům ve Velkých Karlovicích. „Dokáže úplný zázrak, když mi docházejí síly, stačí malá štamprlka, chvíle oddechu a mám energii na další kilometry,“ říká Dagmar Belhová ze Zlína.

Slivovice je přímo rituální záležitostí, je povzbuzovadlem a oblíbeným nápojem třeba na křtech, svatbách i pohřbech.

Je příležitostí k přípitku, ale ne k míchání. „Tohle přímo podtrhuji, nikdy ji nemíchejte, vůbec ne s šumivými nápoji, to je cesta k problémům na druhý den. Slivovici pijte se slivovicí,“ směje se nestorka pálení této kořalky Stanislava Chalupová z Březnice u Zlína.

Mezi znalce patří nepochybně i ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec. Ten stojí společně s přáteli i za vydáváním světově ojedinělého periodika.

Tím jsou Lihové noviny, zjevná parafráze i v grafickém provedení hlavičky na jeden celostátní deník. Obsah je ovšem hodně jiný. „Vracíme se k pozitivním případům předků, chceme osvětu a chceme upozornit, jak velkým fenoménem se slivovice, ale i její různé sestry z jiných druhů ovoce stávají,“ vysvětluje ředitel Frolec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x