AKTUALIZACE: Vsetínská nemocnice eviduje přes 20 pacientů nakažených prasečí chřipkou

VSETÍN - Vsetínská nemocnice od počátku roku eviduje přes 20 pacientů nakažených chřipkou typu H1N1, virus způsobuje prasečí chřipku. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Oddělení lékařské mikrobiologie Vsetínské nemocnice provádí rychlé imunochromatografické vyšetření, díky kterému je možné do půlhodiny po dodání vzorek otestovat na všechny subtypy chřipky, které se v současné době v ČR vyskytují. „Počet vyšetření neustále roste. Od počátku ledna jsme jich provedli 202, jednalo se převážně o pacienty našich lůžkových oddělení. Z testovaných vzorků bylo 23 pozitivních na H1N1,“ uvedla vedoucí oddělení lékařské mikrobiologie Anna Sekáčová.

V pátek 8. února přijala nemocnice jednoho pacienta dětského oddělení, u něhož byla prokázána prasečí chřipka. Všichni pacienti s prokázanou prasečí chřipkou byli podle Plačkové ve stabilizovaném stavu. „Vzhledem k počtu nemocných v regionu platí v nemocnici stále zákaz návštěv,“ dodala Plačková.

H1N1 je virus, který se řadí jako podtyp viru chřipky A. Chřipka A je přenosná na člověka a způsobuje většinu sezonních chřipek. Typ H1N1 způsobuje prasečí chřipku.

Nemocnost na aktuální respirační onemocnění ve Zlínském kraji ke konci šestého kalendářního týdne činila 2 528 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je vzestup o osm procent. Nárůst nemocnosti na typická chřipková onemocnění činil téměř 30 procent. Serveru Zlin.cz to řekla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová. „K vzestupu došlo ve všech okresech kraje a ve všech věkových skupinách. V současné době jsme na vrcholu chřipkové epidemie. Co se týká výskytu chřipky typu A/H1N1, zatím převažuje v laboratorních záchytech, ale vyskytuje se i kmen chřipky A/H3N2, chřipka typu B. Od začátku letošní chřipkové sezony evidujeme 19 prokázaných závažných případů a šest prokázaných úmrtí na chřipku,“ doplnila Tkadlecová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x