Zástupci obcí jednali na kraji o financování sociálních služeb, na jejich chod chybějí miliony

ZLÍN - Neutěšený stav financování sociálních služeb ve Zlínském kraji ze strany státu pro rok 2013 byl hlavním tématem setkání zástupců obcí s rozšířenou působnosti s krajskou radní pro sociální oblast Taťánou Nersesjan (ČSSD) a pracovníky odboru sociálních věcí Krajského úřadu Zlínského kraje. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Účelem setkání bylo nejen informování  o aktuálním stavu výše dotací pro poskytovatele sociálních služeb, ale také možnost přítomných zástupců obcí připojit se ke společné výzvě ministryni práce a sociálních věcí k hledání dalších prostředků v rozpočtu ministerstva pro podfinancované sociální služby.

„Nutnost řešit na začátku roku nedostatek prostředků na financování sociálních služeb se bohužel v posledních několika letech stává smutnou tradicí. Společnou snahou kraje, obcí i samotných poskytovatelů je vytvoření efektivního tlaku na ministerstvo práce a sociálních věcí s cílem dosáhnout takového dofinancování, které umožní, aby sociální služby v kraji zůstaly zachovány bez výrazných změn,“ uvedla Nersesjan.

Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji obdrželi ze státního rozpočtu pro letošní rok 419 milionů korun, což je o 65 milionů korun méně než v loňském roce a o 130 milionů méně než by dle požadavků Krajského úřadu Zlínského kraje bylo dostačující k zajištění fungování stávající sítě sociálních služeb v očekávané kvalitě. Největší propad zaznamenávají zejména pobytové sociální služby (domovy pro seniory či domovy pro zdravotně postižené). Již loni obdržela řada těchto služeb o 15 procent dotací méně než v roce 2011. V letošním roce je postihlo další snížení až o 17 procent. V součtu tak poskytovatelé těchto služeb mají od státu téměř o třetinu dotací méně než v roce 2011.

K dofinancování některých ohrožených služeb má Zlínský kraj vyhrazeno ve svém rozpočtu 10 milionů korun. „Hlavní odpovědnost za zajištění fungování sociálních služeb však ze zákona náleží státu,“ dodala Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x