Náš člověk v Riu. Karneval bere dech

Zlín se pere s následky sněhu a ledu na silnicích a chodnících, brazilské Rio de Janeiro zase uklízí po tradičním karnevalu. Zlin.cz tentokrát zažil atmosféru díky svému spolupracovníkovi. Byla prý naprosto jedinečná a nezapomenutelná.

V permanentním rytmu samby a jiných tanců se naráz, ve dne v noci, ocitá celé obrovské město, tančí se doslova na každém plácku, nejenom v turisticky hojně navštěvovaném centru města.

Po čtyřech dnech totálního veselí nastal čas úklidu. „Pro nás asi nepochopitelné je, že si nikdo nedělá vůbec žádný problém s močením přímo na ulici, není divu, karneval není pro milovníky destilátů, ale piva, tvrdý alkohol nevedou, obchody jsou zavřené, slaví doslova všichni, tedy až na početné úklidové čety,“ hlásí náš spolupracovník.

Jedno pivo se dokonce jmenuje Bohemia, vozí je tu mezi lidi ve velkých barelech, cena v centru do 50 korun za půllitr, na nejslavnějším místě Ria u sochy Krista za 80.

Úplným kontrastem současného Česka je pak světoznámá pláž Copacabana, v těchto dnech tam jdou teploty až k pětatřiceti nad nulou.

Ve dne i v noci je na ulicích bezpečno, dokonale funguje policie i hasiči. „Zajímavé je, že anglicky tu prakticky nikdo nezná ani slovo, přitom se tu za rok bude hrát mistrovství světa ve fotbale a za tři tu bude olympiáda. Dopravu obstarávají především taxíky, na delší vzdálenost, třeba 600 kilometrů vzdáleného Sao Paola velmi dobře klimatizovaný autobus, trasu urazí za 6 hodin, zaplatíte v přepočtu 700 korun,“ popisuje spolupracovník Zlin.cz.

Připomíná ještě jeden velmi zajímavý brazilský postřeh. „Jde o umělou přezaměstnanost. Každá zastávka autobusu má svého manažera, v autobuse turniket, ale u něj ještě průvodčí, všude hlídači a jejich pomocníci…

Karneval končí, teploty nad třicet stupňů ne, místní si prý večer vytáhnou deku, lehnou u hlavní cesty a spí.

Tohle je v malé míře ovšem k vidění i u nás, zajděte se podívat ve Zlíně pod nadjezd, anebo na Jižních Svazích do „noclehárny“ v Centrálním parku…

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14455′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚649‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14455‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x