Rodičkám ve valašskomeziříčské nemocnici pomůže od bolesti netradiční analgezie

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská porodnice začala rodičkám nabízet neobvyklou metodu, která jim uleví od porodních bolestí. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Nejedná se o žádnou injekci, ale o směsici plynů, kterou rodičky během porodu inhalují a pomáhají si tak od nepříjemné bolesti. Inhalační analgetikum zcela běžně nabízí například západoevropská zdravotnická zařízení, u nás ji však využívá zatím jen velmi málo nemocnic.

V porodnici již léta běžně používají lékaři epidurální analgezii – tedy vpich anestetika k páteři rodičky. Inhalační porodní analgezie je vhodným doplňkem, mnohdy také náhražkou, dosud používaných analgetických metod. „Při těžkém porodu napomůže k pozitivnímu zážitku a u porodů, které postupují pomalu, často k postupu porodu napomůže. Analgezii lze využít také k ošetření poporodního poranění,“ vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení Daniel Gágyor s tím, že analgezie je volena individuálně. Záležína stavu rodičky, na jejím přání, na stavu plodu a na porodnické situaci. Metoda však není hrazena zdravotní pojišťovnou.

Směs plynů tvoří z 50 procent oxid dusný, známější pod názvem rajský plyn, a kyslík. Rodička tuto směsici dvou plynů během porodu pod dohledem porodní asistentky inhaluje. Úleva přichází již po zhruba dvou až třech minutách a účinek mizí po několika minutách od ukončení podávání. Kromě toho, že poskytuje rychlou úlevu od bolesti, je také prokazatelně bezpečná pro matku i novorozence.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x