Obyvatelé Zlínského kraje upozornili na počítačový virus který požaduje zaplacení údajných pokut

ZLÍN - Téměř stovka lidí ze Zlínského kraje oznámila policistům napadení počátače virem, prostřednictvím kterého se na obrazovce monitoru objeví výzva k zaplacení pokuty. Jak serveru Zlin.cz řekla policejní mluvčí Jana Macalíková, jde o falešné pokuty a lidé je platit nemají.

Vir se obvykle objevuje při otevření nakažených, převážně erotických stránek a upozorňuje jménem jakési organizace Česká republika Policie na sérii smyšlených trestných činů, kterých se měl člověk dopustit. Virus se stáhne a nainstaluje do počítače. „Vzhledem k tomu, že okno může působit vcelku důvěryhodně, mnoho oznamovatelů už vymyšlenou pokutu pachatelům zaplatilo. Ve Zlínském kraji to bylo asi 30 lidí. Je možné, že číslo je mnohem vyšší, jen to někteří občané neoznámili,“ podotkla Macalíková.

Přestože o tomto problému už sdělovací prostředky informovaly, oznámení přijímají policisté čím dál častěji. „Pokud člověk uhradí onen nesmyslný poplatek, nemusí o své peníze přijít. Hradí se totiž prostřednictvím takzvané Pay safe card či Ukash neboli elektronickým účtem. Dokud pachatel sám neuplatní obdržený kód, může to i po jeho odeslání udělat poškozený a za své peníze si na internetu alespoň něco koupit. Aktuální kredit je možné ověřit například na stránkách www.paysafecard.com,“ doplnila Macalíková.

Po pachatelích, kteří ve Zlínském kraji lidem způsobili škodu minimálně 30 tisíc korun, pátrají zlínští policisté ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje. Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací zákon trestá odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x