Na Zlínsku přibylo poruch na stokové síti

ZLÍN - Pracovníci společnosti Moravská vodárenská opravili v loňském roce na Zlínsku celkem 122 poruch na stokové síti což představuje oproti předešlému roku nárůst o osm procent. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Vodárenská společnost musela opravit konkrétně 107 poruch na řadech a 15 poruch na přípojkách. Na gravitační stokové síti bylo 76 poruch, z čehož většinu – 52 případů představovaly ucpávky a 24 případů byly stavební závady, například poškození kanalizačního poklopu, destrukce přípojky či stoky a podobně. Na tlakové kanalizaci bylo v loňském roce odstraněno 46 poruch, kdy se téměř ve všech případech jednalo o poruchy technologického zařízení čerpacích stanic.

„I proto opět apelujeme na obyvatele, aby nevylévali tuky, oleje či zbytky z drtičů odpadů do kanalizace. Tuky se v kanalizaci srážejí a snižují odtok odpadních vod. V mnoha případech dochází také k úplnému ucpání vnitřních rozvodů nebo kanalizační přípojky. Odstranění vzniklých ucpávek si přitom majitel hradí v plné výši na svoje náklady,“ poznamenala Bártová.

Mezi největší a finančně velmi nákladné patřila havárie uliční betonové stoky ve zlínské ulici Zálešná X. Odstraňování havárie bylo prováděno z důvodu situování stoky mimo veřejné prostranství bezvýkopovou technologií a náklady na opravy si vyžádaly částku 1,4 milionu korun.

Na stokové síti provádí společnost také systematický průzkum průmyslovou kamerou. V  loňském roce takto pracovníci prověřili 22,7 kilometru kanalizace a odhalili 20 neoprávněně napojených nemovitostí.

Provoz Zlín Odpadní voda provozuje celkem 650 kilometrů kanalizačních stok. Na kanalizační síť je napojeno 24 907 kanalizačních přípojek.