AKTUALIZACE: Rožnovská radnice pošle obyvatelům z vybuchlého domu ve Frenštátě 100 tisíc korun

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Částku 100 tisíc korun na pomoc obyvatelům Frenštátu pod Radhoštěm, které v neděli ráno postihla tragédie výbuchu v panelovém domě, chce poslat město Rožnov pod Radhoštěm. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Rožnovští radní doporučili tuto částku začlenit do rozpočtových opatření schvalovaných zastupitelstvem.

Účelový finanční dar ve výši 100 tisíc korun chce město Rožnov poskytnout konkrétně lidem, které postihl výbuch v panelovém domě. Zastupitelé budou o uvolnění částky hlasovat v úterý 5. března.

„Výše daru bude projednána v rámci rozpočtových opatření, neboť město musí tuto částku vyčlenit ze svého rozpočtu. Věřím ale, že finanční pomoc obyvatelům Frenštátu bude schválena napříč politickým spektrem a budeme spíše diskutovat o její výši,“ uvedla po jednání rady starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS).

Město už také zaslalo starostce Frenštátu Zdeňce Leščišinové dopis, ve kterém nabízí pomoc dle uvážení představitelů města pod Radhoštěm. „Můžeme pomoci a také dle potřeby pomůžeme těm, kteří utrpěli hmotnou ztrátu. K této pomoci jsme připraveni. Není však v našich silách odstranit bolest způsobenou ztrátou lidských životů, zejména pak ztrátou života dětí. Tato bolest zůstane v našich srdcích a paměti,“ uvedla v dopise starostce Frenštátu rožnovská starostka Blinková.

Do pomoci obyvatelům Frenštátu se zapojil také Spolek Rožnovských žen, který organizuje Sbírku pro postižené v souvislosti s neštěstím při výbuchu panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Sbírka se koná v sobotu 23. února od devíti do 15 hodin, a to ve společné místnosti domu v ulici Dubková 1531 v Rožnově. Lidé mohou darovat nové, případně zachovalé a čisté ložní oblečení, deky, ručníky, utěrky, oblečení a potřeby pro domácnost,“ řekla předsedkyně Spolku rožnovských žen Marie Rethyová.

Pomoci obětem neštěstí ve Frenštátě pod Radhoštěm se rozhodli i valašskomeziříčští radní. Na úterním mimořádném zasedání schválili poskytnutí okamžité finanční pomoci ve výši 20 tisíc korun. Větší částku podle zákona o obcích uvolnit nesmějí, a proto doporučí zastupitelům, aby k ní město přidalo dalších 80 tisíc. Nejbližší schůze zastupitelů se má uskutečnit 7. března.

„Peníze obdrží frenštátská radnice, která je bude moci dále použít ve prospěch obětí výbuchu plynu,“ informoval valašskomeziříčský místostarosta Jiří Pernický (nez.).

Finančně přispět mohou také jednotlivci a kolektivy, a to převodem na zvláštní účet číslo 3880277/0100 vedený u Komerční banky, v hotovosti na pokladně Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde jim vystaví příjmový doklad, nebo do pokladničky umístěné na recepci frenštátské radnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x