Zlínská radnice loni hospodařila s přebytkem přes 140 milionů korun

ZLÍN - Zlínský magistrát v loňském roce hospodařil s přebytkem 141 milionů korun. Jak server Zlin.cz uvedl mluvčí města Zdeněk Dvořák, vyplynulo to z průběžného zpracování závěrečného účtu.

Celkové příjmy města dosáhly výše 1 415 048 617 korun, zatímco výdaje 1 274 012 618 korun.

„Město se chovalo jako řádný hospodář. Pouštělo se jen do investic, na které mělo peníze. Konečný výsledek, tedy že jsme i přes řadu zrealizovaných akcí hospodařili s přebytkem, je potěšující,“ konstatoval náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), který má na starosti ekonomiku radnice.

Část přebytku ve výši 79,3 milionu korun město použilo na splacení dlouhodobých úvěrů. Část ve výši 61,7 milionu korun se promítla do navýšení finančních prostředků na účtech ke konci roku 2012.

V loňském roce město zrealizovalo celou řadu investičních akcí. Například z oblasti školství patří mezi nejvýznamnější vznik nových prostor pro Mateřskou školu Mladcová v zrekonstruovaném objektu bývalé obecní školy. Zázemí našlo ve dvou třídách celkem 50 dětí. Vybudování nové školky vyšlo město na asi 16,5 milionu korun. K významným investicím patří i rekonstrukce největší školní kuchyně, která patří k Základní škole Okružní. Náklady dosáhly výše asi 12 milionů korun. V jídelně se každý rok uvaří kolem 100 tisíc obědů.

Hned pět moderních hřišť dostaly loni k dispozici děti. Zásadním způsobem byla zrekonstruována tato zařízení u ulic Polní a Jílová na Jižních Svazích, Pod Rozhlednou na Letné, na Křibech na Jižních Svazích a v Kostelci. Zcela nové hřiště vyrostlo na zahradě mateřské školy v Malenovicích a pyšní se novými 3D prvky. „Díky výběrovým řízením město ušetřilo v rámci investic do dětských hřišť částku asi 600 tisíc korun oproti rozpočtované projektové ceně,“ konstatoval Landsfeld.

Loni se také začalo měnit Mariánské náměstí ve Štípě. Město proinvestuje 14,5 milionu korun bez DPH, za které vznikly nové chodníky nebo se zvýšil počet parkovacích míst. Vše hotové by mělo být v letošním roce.

„Jednou z priorit zůstaly loni i opravy chodníků. Spravené jsou například v ulicích Okružní na Jižních Svazích, Štefánkova na Obecinách, bezbariérový chodník v ulici Slunečná nebo v ulicích Javorová, Filmová a Burešov a také na panelovém sídlišti v Malenovicích. Opravy jsou realizované v rámci unikátní metodiky projektu Chodníky 300. Ten zlevnil opravy komunikací pro pěší v průměru o 40 procent ve srovnání s předchozími lety,“ podotkl Dvořák. Metr čtvereční chodníku nyní město opravuje průměrně za 1 401 korun včetně DPH, dříve to bylo za asi 2 300 korun včetně DPH. Únosnost chodníků se přitom výrazně zvýšila, a to zásluhou modernějších pracovních postupů.

Díky investicím v loňském roce je opět reálnější propojení Zlína s Otrokovicemi a Lukovem prostřednictvím cyklostezek. Práce pokračovaly například na páteřní cyklostezce do Otrokovic v úseku u OBI. Tato trasa má být hotová do listopadu 2014.

I díky výsledkům hospodaření z minulého roku má letos město Zlín pro investice připravenou částku asi 300 milionů korun. Do ní jsou započítány i finanční přebytky z roku 2012. „Začneme například s proměnou Gahurova prospektu, Parku Komenského. Pokračovat budeme v opravách chodníků nebo výstavbách cyklostezek, začneme s rekonstrukcí ulice J.Staši, zrealizujeme první etapu rekonstrukce budovy lázní s pětadvacetimetrovým bazénem, investovat budeme do rekonstrukcí a oprav školních budov a zařízení. V plánu je také výstavba kompostárny,“ dodal Landsfeld.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x