Mezi svědomité učně rozdělí krajský úřad přes čtyři miliony korun

ZLÍN - Celkem 4,2 milionu korun uvolní letos ze svého rozpočtu Zlínský kraj na podporu učňovských oborů, peníze poputují přímo studentům, kteří nezanedbávají svou docházku a dobře se učí. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Žáci, kteří poctivě chodí do školy a dosáhnou vyznamenání, si mohou kromě výučního listu ze školy po skončení studia odnést až 21 tisíc korun. Kraj tento stipendijní systém vytvořil proto, aby motivoval žáky k zájmu o učňovské obory, kterých se na trhu práce nedostává.

V rámci systému Podpora řemesel v odborném školství poskytuje kraj přímou finanční podporu žákům denní formy studia vybraných oborů poskytujících střední vzdělání s výučním listem. V prvním ročníku si učňové mohou přijít až na 300 korun měsíčně a za vyznamenání obdrží na konci školního roku jednorázové stipendium 1 500 korun. Ve druhém ročníku může měsíční podpora dosáhnout výše 400 korun a za vyznamenání jsou studenti oceněni částkou 2 500 korun. Ve třetím ročníku se měsíční podpora zvýší na 500 korun a na konci roku mohou studenti s vyznamenáním dostat jednorázově pět tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x