Nová výstava na zámku Lešná představí Japonsko

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Japonskou kulturu se pokusí přiblížit návštěvníkům nová výstava na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, která začne od soboty a potrvá do 3. března. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí valašskomeziříčské radnice Ranata Votrubová.

K vidění budou nejen cizokrajné rostliny a květy kamélií, ale i ukázky japonské keramiky, samurajská výzbroj nebo dobové fotografie.

„Kamélie v zimě nádherně kvetou. Jsou to rostliny původem z Dálného východu, blízce příbuzné čajovníku. Ale na rozdíl od planých rostlin mají šlechtěné kultivary kamélií bohaté květy v nejrůznějších odstínech od bílé až po sytě červenou. V zámku Lešná u Valašského Meziříčí budou na přelomu února a března aranžovány květy a rostliny kamélie japonské přímo v historických zámeckých pokojích,“ poznamenala Votrubová.

Jak doplnila kastelánka zámku Lešná Alena Lysá, Muzeum regionu Valašsko chce navázat na loňský úspěch výstavy kamélií. „Výstavu rozšiřujeme tak, aby byla více přitažlivá i pro mužskou část populace. Letos návštěvníci uvidí kromě květinových aranžmá ještě další exponáty původem z Japonska – porcelán a keramiku s typickým dekorem, dobové fotografie a známé samurajské meče katany. Pocházejí z cesty Ervína hraběte Dubského kolem světa. Na krátkou dobu výstavy jsou zapůjčeny ze sbírek zámku Lysice,“ doplnila Lysá.

Kamélie získaly největší oblibu v Evropě 19. století, kdy nesměly chybět jako ozdoba plesových a divadelních rób žen i mužů. Ve šlechtických sídlech měly výborné podmínky k pěstování, které zmizely v době přetopených bytů současnosti. Obliba kamélií se ale vrací – dnes se stávají součástí mnoha zimních zahrad. „Na výstavě se návštěvníci dovědí i to, jak kamélie správně pěstovat. Pro předem objednané skupiny máme připraven doprovodný program, ve kterém formou kvizu zjistí, jak například kamélie přišly ke svému jménu nebo jaké oblasti kultury zasáhly. Program je vhodný pro školy a jiné organizované skupiny. Vloni se ho účastnily zájezdy seniorů, kteří se nechali inspirovat výstavou a vyráběli krásné květy kamélií z papíru,“ dodala lektorka Muzea regionu Valašsko Jitka Slezáková.

Komentované prohlídky květinové výzdoby se konají každou půl hodinu, vždy v celou navíc společně s klasickým historickým výkladem průvodce. V době výstavy kamélií je zámek Lešná otevřen denně od devíti do 16 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x