Začínající včelaře podpořil kraj jedním milionem korun

ZLÍN - Celkem 102 žadatelů z řad začínajících včelařů v loňském roce podpořil Zlínský kraj. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková, kraj mezi ně rozdělil 997 700 korun.

Původně bylo loni v krajském rozpočtu pro začínající včelaře vyčleněno půl milionu korun. Vzhledem k enormnímu zájmu ze strany žadatelů však Rada Zlínského kraje v dubnu 2012 rozhodla o zdvojnásobení této částky. Celkově tak nakonec mohla být uspokojena více než stovka z celkem 166 doručených žádostí, které splnily všechna požadovaná kritéria a jimiž se posléze zabývala odborná komise. O dotaci mohly žádat fyzické osoby trvale bydlící ve Zlínském kraji, které nevlastní žádné úly ani včelstva.

Mezi hlavní cíle Podprogramu pro začínající včelaře patří rozšíření počtu mladých včelařů, omlazení členské základny a zainvestování lokalit, kde se zatím nevyskytují včelstva. „Finanční podpora je určena na nákup základního a doporučeného vybavení, konkrétně pak na nákup zdravého včelstva a moderních nástavkových úlů, které umožňují snadnější ošetřování včelstev a eliminaci možných příčin moru včelího plodu i dalších parazitárních onemocnění,“ upřesnila Dvorníková.

Začínajícím včelařům Zlínský kraj pomáhá již od roku 2006. V letech 2006 až 2012 je podpořil souhrnnou sumou ve výši 4,177 milionu korun. Celkově se podpory dočkalo 491 včelařů, kteří za obdržené prostředky pořídili 1 562 nových úlů a 1 189 rojů včel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x