Buchlovice: o česneku a jeho (ne)vyhynutí

V hlavní roli česnek. Tedy pochutina, jíž kvůli laciným dovozům ze světa téměř hrozilo vyhynutí. O tom, jak vypadá jeho přítomnost i budocunost i o tom, jestli můžeme být v jeho pěstování znovu velmocí, jednají experti právě dnes v Buchlovicích na Uherskohradišťsku.

Časy, kdy u Bánova či Dolního Němčí sklízely mechanismy celé lány česneku, se asi hned tak nevrátí, nicméně renesanci tato pochutina určitě zažívá a nadále by zažívat měla.

Snaží se o to sdružení Českomoravský česnek a logicky také jeho duchovní otec a jednatel Miloslav Hrdý. Ráno s libostí sčítal účastníky premiérového celonárodního semináře s prostým a výstižným názvem „O česneku“.

Došel k číslu sto, což není málo. Při registraci stačil odpovídat na otátzy serveru Zlin.cz.

Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód.  Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.

Zdroj: Wikipedia.org

Jaká jsou hlavní témata setkání „česnekologů“ z celé republiky?

Především nebo spíše mimo jiné bychom rádi představili naše sdružení Českomoravský česnek. Jeho cíle a smysl činění se, jde především o to, aby se česnek u nás pěstoval, prodával a zdatně konkuroval daleko méně kvalitním ale často lacinějším dovozům ať ze zemí Evropské unie nebo třeba Číny.

S čím přijíždějí konkrétně vaši hosté, účastníci celonárodního semináře?

Především s řadou nových poznatků a přednášek, bude se mluvit třeba o škůdcích a chorobách česneku, o možnostech lepší identifikace česnekových odrůd, výživě i hnojení česneku, samozřejmě jeho pěstování i šlechtění a mnoha dalších souvislostech.

Jak hodně vás štvou levné dovozy málo kvalitního česneku?

Docela dost, jde o to, že český spotřebitel má poměrně hluboko do kapsy, když se objeví levnější cizokrajný česnek, zpravidla neváhá a nakupuje, v nekvalitě platí méně, ale nezískává to, co kvalitní tuzemský česnek poskytuje, totiž zdraví prospěšné látky. I proto se na semináři do značné míry zaměříme na možnost certifikace domácího česneku a získávání kvalitní tuzemské sadby, mimochodem, té je zatím pomálu.

Už myslíte i na další česnekovou záležitost, tedy na letní buchlovický festival česneku?

Určitě, bude to zase veliká slavnost naší národní pochutiny, docela reálně zvařujeme, že by se tam měl dostat právě jen náš, kvalitní a také naším sdružením certifikovaný česnek.