V Rožnově zřejmě vznikne výjezdová základna záchranky

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Vedení města Rožnov pod Radhoštěm jedná se Zdravotnickou záchrannou službou Zlínského kraje o zřízení výjezdové základny pro zdravotnickou záchrannou službu. Jak serveru Zlin.cz uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross, základna by mohla ve městě vzniknout ještě v letošním roce.

Město Rožnov a obce mikroregionu Rožnovsko v současné době hradí fungování Lékařské služby první pomoci. „Za tuto službu platíme z městských i obecních rozpočtů více než půl milionu korun ročně. Rychlá lékařská pomoc má sice výjezdové pracoviště s nepřetržitou službou na poliklinice v Rožnově, jedná se ale pouze o výjezdovou službu,“ konstatoval místostarosta Rožnova Václav Mikušek (KDU-ČSL).

Zřízení výjezdové základny zdravotnické záchranné služby přímo v Rožnově by tak v prvé řadě významně urychlilo časovou dostupnost pomoci u případných pacientů, a také by obcím ušetřilo nemálo finančních prostředků. Navíc by byli také na základně k dispozici lékař a zdravotník záchranář. „Navíc lékařská služba první pomoci je v provozu pouze o víkendech, rychlá lékařská pomoc by byla v provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ doplnil Mikušek.

Zatím však nejsou vybrány vhodné lokality pro toto stanoviště. Zdravotní záchranná služba Zlínského kraje navrhuje umístění u Střední zemědělské a přírodovědné školy, kde kraj vlastní pozemky. Podle města ale nejde o šťastné řešení, neboť výjezd záchranky by byl na ulici Pletařskou a následně na hlavní komunikaci I/35. Pletařská ulice je ale spojníkem mezi dvěma sídlišti a centrem města. Navíc se jedná o komunikaci se smíšeným provozem, kde nejsou chodníky, ale pohybuje se zde velké množství chodců a také dětí a mládeže, která míří do zdejší školní sportovní haly.

„Nabízíme krajské organizaci jiné varianty, například rekonstrukci objektu bývalé čajovny vedle internátu Střední zemědělské a přírodovědecké školy nebo vybudování stanice na pozemcích vedle Hotelu Horal. Zdravotní záchranná služba Zlínského kraje chce vybudovat vlastní výjezdové stanoviště, proto již dříve odmítli i nabídku využití prostor po lékařské službě první pomoci v budově městské polikliniky. Pro kterou variantu se nakonec rozhodnou je ovšem zcela na jejich představitelích,“ uzavřel místostarosta Mikušek.