Podél zlínské řeky Dřevnice bude pokračovat obnova aleje

ZLÍN - Podél zlínské řeky Dřevnice bude v letošním roce pokračovat postupná obnova nábřežní aleje stromů. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Aktuálně pracovníci kácejí stromy v úseku od mostu u Krajské nemocnice T. Bati po jez v Přílukách. Do konce února zde má být odstraněno celkem 30 vzrostlých stromů a zároveň i poškozená mladá výsadba.

„Dále bude pokračovat obnova aleje pokácením čtyř javorů mléčných v levé části za Cigánovským mostem. Jedná se o jedince s výrazně zhoršeným zdravotním stavem, zřetelně narušenou vitalitou včetně významného narušení statiky a s rizikem pádu větví, které je nyní již nutné odstranit z důvodů provozní bezpečnosti,“ doplnila Lenka Pechová z oddělení ochrany přírody magistrátu.

Za odkácené stromy v části u nemocnice budou vysazeny vzrostlejší dřeviny s obvodem kmene kolem 20 až 24 centimetrů, u Dřevnice se objeví do konce příštího roku. Ostatní části aleje budou dosazeny většinou z dotačního titulu Operačního programu životního prostředí, a to do konce roku 2015.

Pro postupnou výsadbu bude zvoleno širší druhové zastoupení s převahou domácích dřevin, zejména dubu. „A to proto, aby v budoucnu nedocházelo k tomu, že jednodruhový porost v krátkém časovém úseku dožije a je nutná zásadní obnova, což se poté velmi citelně projeví na estetice daného místa,“ vysvětlila Pechová.

Během právě probíhajícího období vegetačního klidu, které trvá do konce března, bude ve Zlíně pokáceno maximálně 500 stromů, určitě vysazeno bude 620 kusů dřevin. „Vždy kácíme tak, abychom adekvátně k tomu i sázeli,“ poznamenal náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), který má městskou zeleň ve svých kompetencích a který se dlouhodobě zabývá ochranou přírody.

Ve Zlíně se stromy v majetku města nekácí pro dřevo. K zemi jdou nejčastěji kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu, jde tedy o stromy svému okolí více či méně nebezpečné, bez perspektivy dalšího života.

Rozhodnutí o pokácení každého stromu – s výjimkou akutních případů, které se vyskytují například po vichřici nebo úderu bleskem – předchází důkladný odborný audit. „Když z něj vyplyne nutnost tuto dřevinu skácet, neváháme a necháme strom porazit v nejbližším období vegetačního klidu. Prodlevu si ani nemůžeme dovolit z bezpečnostníchdůvodů,“ dodal Landsfeld.

Spoustu informací o dřevinách ve svém okolí mohou lidé získat díky projektu Stromy pod kontrolou, který město realizuje. Vstoupit do databáze lze na hlavní stránce městského webu. Po zadání klíčového slova Zlín se objeví fotografická mapa s červenými kolečky, které po rozkliknutí ukáží údaje o konkrétním stromu či stromech. „Databázi neustále rozšiřujeme. V současné době v ní jsou detailní informace o více než deseti a půl tisících stromech,“ uzavřel Landsfeld.