Ochránci přírody zmapují v Beskydech velké šelmy

BESKYDY - V Beskydech začne ve čtvrtek tradiční mapování velkých šelem. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Na území o rozloze 1 200 kilometrů čtverečních budou pracovníci správ chráněných krajinných oblastí, národních parků, ale i dobrovolníci hledat stopy rysů, vlků a medvědů. Do akce se zapojí asi 50 lidí.

„Mapování se v Beskydech uskuteční už podevětadvacáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu nebo v blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území Chráněné krajinné oblasti Beskydy pohybuje. Současně se bude sledovat výskyt šelem v sousední CHKO Kysuce na Slovensku. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční strany Slovenska  vyskytuje kolem  osmi až desíti rysů, tři až pět vlků a  dva až tři medvědi,“ konstatovala Dana Bartošová ze Správy chráněné krajinné oblasti  Beskydy, která mapování velkých šelem koordinuje.

Beskydy jsou podle ní jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Pohyb krajinou jim však  komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci. „Navzdory civilizačním překážkám se medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ a vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy,“  dodala Bartošová s tím, že celkové údaje o výskytu velkých šelem v Beskydech budou k dispozici koncem března.