Inventarizace pozemků odhalila na Uherskobrodsku řadu nesrovnalostí

UHERSKÝ BROD -  Na doporučení auditorů nechala uherskobrodská radnice provést inventarizaci pozemků a revize evidence odhalila řadu nesrovnalostí. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Vedení města nechalo inventarizaci provést s ohledem na změny provedené v katastru nemovitostí, které vznikly především digitalizací pozemků a nebyly tak dosud promítnuty do evidence majetku města.

Revize, která trvala zhruba půl roku, odhalila téměř čtyři tisíce rozdílů, a to především v katastrálním území Uherský Brod.

Při zařazování nově nalezených parcel do majetku byl navíc použit princip ceny obvyklé, kdy pro jednotlivá katastrální území a druhy pozemků byly použity průměrné ceny parcel již dříve evidovaných v majetku města. „To vedlo k významnému navýšení hodnoty cen pozemků, a to zejména z toho důvodu, že v původní evidenci byly parcely zaznamenány ve zjednodušené evidenci, ve které nebyl v katastru nemovitostí uveden druh pozemku. Tyto pozemky pak byly oceněny formálně jako pozemky zemědělské, a to cenou zjevně podhodnocenou,“ vysvětlila Sladká.

Aktuální evidence tak nejen napravuje nesoulad mezi evidencí majetku města a stavem v katastru nemovitostí, ale představuje i nápravu zjednodušeného a nepřesného ocenění parcel v původní evidenci.