Valašskomeziříčská nemocnice pořídila moderní přístroj na vyšetření močových cest u pacientek

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nemocnice Valašské Meziříčí zakoupila nový urodynamický přístroj, díky kterému teď bude vyšetření dolních močových cest pro pacientky mnohem pohodlnější. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Přístroj budou využívat lékaři nejčastěji k vyšetření pacientek trpících například únikem moči neboli inkontinencí.

Přístroj slouží lékařům k diagnostice močové inkontinence a určení jejího typu. „V některých případech dokáže urodynamické vyšetření pomoci odhalit i závažnější potíže jako jsou například některá chronická zánětlivá onemocnění močového měchýře,“ řekl primář gynekologicko-porodního oddělení Daniel Gágyor.

Urodynamické vyšetření provádí lékaři ambulantně a trvá přibližně 20 až 30 minut. Tenká cévka je zavedena močovou trubicí do močového měchýře, který je plněn sterilním roztokem. Zároveň jsou snímány tlaky v močovém měchýři a močové trubici, které jsou následně vyhodnocovány. „Abychom diagnózu stanovili co nejpřesněji, pacientky v rámci jedné návštěvy vyšetříme také klinicky a pomocí ultrazvuku,“ doplnil primář Gágyor.

Na základě diagnózy pak odborníci stanoví léčbu. „Ženy, které trpí únikem moči, by se neměly stydět vyhledat odbornou lékařskou pomoc, a to nejprve u svého praktického lékaře nebo gynekologa, který vypíše žádanku ke specialistovi a pacientku objedná. Vyšetření je pacientkám k dispozici vždy ve čtvrtek od devíti do 13 hodin na ambulanci gynekologicko-porodního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí,“ dodal Gágyor.