Kraj se chystá na další ročník projektu Otevřené brány

ZLÍN - Zlínský kraj se opět chystá na projekt nazvaný Otevřené brány 2013, který má za cíl rozvoj církevní a poutní turistiky. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Projekt Otevřené brány začne v květnu a potrvá do září a Zlínský kraj ještě musí zajistit dotisk propagačních materiálů, které mají být v roce 2013 – tedy v roce cyrilometodějského výročí určeny zejména pro zahraniční klientelu.

Projekt vznikl ve Zlínském kraji před pěti lety díky společné iniciativě Arcibiskupství olomouckého, Zlínského kraje, měst, obcí, farností, Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci a Centrály cestovního ruchu Východní Moravy s cílem ukázat co nejširší veřejnosti estetické a duchovní bohatství ukrývající se v sakrálních stavbách na území regionu. Od května do září mohou zájemci buď v každodenním, víkendovém nebo smíšeném provozu – mimo časy pravidelných bohoslužeb – absolvovat s vyškolenými průvodci prohlídku celkem dvaceti kostelů.

Zlínský kraj na projekt pravidelně finančně přispívá a podílí se také na jeho marketingovém zajištění. V roce 2012 navštívilo církevní památky v rámci Otevřených bran 80 859 turistů, z toho desetinu tvořili zahraniční hosté.

V letošním roce v souvislosti s oslavami cyrilometodějského jubilea očekává Zlínský kraj větší příliv hostů, a to zvláště zahraničních, které chce vhodnou propagací upozornit na to, že kromě hlavního centra oslav – Velehradu – je v regionu celá řada dalších míst a tras hodných návštěvnické pozornosti. Proto kraj připravujeme vytištění informačních letáků pro anglicky, polsky, italsky a německy mluvící klientelu.