Koňské maso vydávané za hovězí dorazilo i na Slovácko

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Falešné hovězí maso, které ve skutečnosti s největší pravděpodobností tvoří stoprocentní koňskou svalovinu, dorazilo také na Slovácko. Jak serveru Zlin.cz řekl manažer prodeje a jakosti potravin společnosti Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku Jan Váňa, firma obdržela zásilku od irské firmy.

Státní veterinární správa ČR obdržela informaci o koňském mase vydávaném za hovězí neoficiálně uplynulý pátek, oficiálně pak na počátku týdne. „Kontaktovali nás kolegové z Irska. Tamní veterinární správa prověřovala falešné maso a při šetření zjistili, že irská firma odeslala na Uherskohradišťsko koňské maso deklarované jako hovězí,“ potvrdil serveru Zlin.cz mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Do podolské firmy Kovář plus přišla z Irska dávka masa ve dvou vlnách, první v lednu a druhá v únoru, celkem jde o přibližně 10 tun masa. Krajská veterinární správa už proti společnosti Kovář plus zahájila správní řízení. „Společnosti hrozí pokuta v řádu statisíců až milionů korun,“ doplnil Duben.

Maso na Slovácko doputovalo z irského závodu BaF Meats. „Veterinární správa vydala předběžné opatření, abychom neprodleně stáhli výrobky z tržní sítě. Stažení výrobku z tržní sítě nyní probíhá,“ konstatoval Váňa.

Podle Dubna se ale maso zatím stáhnout nepodařilo. „Je potřeba informaci od našich irských kolegů laboratorně prověřit. Jde sice o důvěryhodný zdroj, ale informaci musíme ještě potvrdit. Maso se podle našich informací mělo spotřebovat nejpozději do 18. března, takže šance, že se podaří z tržní sítě ještě stáhnout, stále existuje,“ poznamenal Duben.

Jak dodal za podolskou firmu Jan Váňa, zjištěný případ se týká pouze masa z Irska. „V žádném případě se nijak netýká další produkce zboží. Jsme výhradně obchodní společností, ve které se maso pouze skladuje a dále distribuuje.V žádném případě se zde s masem nijak jinak nemanipuluje. Pokud nastalo nějaké pochybení, tak jednoznačně u našeho dodavatele,“ uzavřel Váňa.

Českou republiku zasáhla aféra s koňským masem už ve čtyřech případech. Koňské maso vydávané za hovězí objevili veterináři ve výrobku Lasagne Bolgnese od firmy Nowaco dodaném z Lucemburska, v masových kuličkách obchodního řetězce Ikea, na Opavsku ve výrobku Hovězí burger dodaném z Polska a nyní i na Slovácku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x