O inovační vouchery byl enormní zájem, kraj nedokáže uspokojit všechny zájemce

ZLÍN - Rekordní počet žadatelů o inovační vouchery eviduje zlínský krajský úřad. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Příjem žádostí byl ukončen v polovině února, svůj inovační potenciál ve spolupráci s odborníky z vysokých škol chce v rámci projektu rozvíjet celkem 98 firem. Pro druhý ročník je na inovační vouchery k dispozici 6,7 milionu korun, suma odevzdaných žádostí však dosahuje téměř 14 milionů korun. Nyní probíhá administrativní kontrola předložených žádostí, po níž bude provedeno expertní hodnocení. Seznam těch, kteří získají podporu, bude schválen a zveřejněn v dubnu letošního roku.

„Pozitivní je také fakt, že z nabízených vysokých škol je nejžádanějším partnerem firem Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, která se i díky inovačním voucherům aktivně zapojuje do podpory inovací a zvyšování konkurenceschopnosti v našem kraji,“ poznamenal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Firmy podáním žádostí deklarovaly zájem zahájit nové spolupráce na svých inovacích se čtyřmi vysokými školami. Jednoznačně nejvíce chtějí podnikatelé spolupracovat s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (70 žádostí). Další v pořadí je Vysoké učení technické v Brně (18 žádostí), Mendelova univerzita (sedm žádostí) a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (tři žádosti). Pokud jde o konkrétní univerzitní pracoviště, největší zájem o spolupráci je z hlediska počtu předložených žádostí zaznamenán u Fakulty aplikované informatiky, Fakulty technologické a Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Další v pořadí je Fakulta strojního inženýrství na Vysokém učení technickém v Brně.

Inovační vouchery Zlínského kraje fungují tak, že si firma dohodne čerpání konkrétní služby od vysoké školy, která se pohybuje v rozmezí od 80 tisíc do 199 999 korun. Po úspěšné realizaci ze strany univerzity a úhradě ceny poskytnuté služby bude její část ve výši 75 procent proplacena inovačním voucherem, který se může pohybovat v hodnotě 60 tisíc až 149 999 korun. Inovační vouchery jsou financovány z prostředků Regionálního operačního programu Střední Morava a prostředků Zlínského kraje. Podobné programy existují i v dalších regionech České republiky, mezi nimiž je historicky nejdéle fungující a také nejúspěšnější program inovačních voucherů v Jihomoravském kraji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x