Zlínský kraj se chystá na letní olympiádu dětí a mládeže

ZLÍN - Zlínský kraj se pomalu chystá na šestý ročník Her letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které se uskuteční v červnu ve Zlínském kraji. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Hlavními centry olympiády se stanou Zlín a Uherské Hradiště. Zlínský kraj je prvním z krajů, kde se dětská olympiáda uskuteční již podruhé. Poprvé to bylo v lednu roku 2008, kdy zde proběhla zimní verze olympiády. Olympiáda se bude konat ve dnech 23. až 28. června.

„V tom, že pořádáme takovouto akci již podruhé je i jistá výhoda, neboť naši lidé mají s její přípravou zkušenost. Důležité je, aby děti, které se her zúčastní, měly dobrý pocit, aby bylo vše zabezpečeno tak, že nedojde ke zraněním, a aby si všichni přítomní odvezli dobrý sportovní, ale i společenský zážitek. Naší povinností je udělat vše pro to, aby to klaplo,“ uvedl hejtman Zlínského kraje a předseda výboru Stanislav Mišák (ČSSD).

Mladí účastníci ze všech krajů republiky se v průběhu olympiády utkají v celkem 16 sportovních a dvou kulturních disciplínách. Své síly změří například v atletice, fotbalu, stolním tenise, vzpírání, veslování, ale i v méně tradičním orientačním běhu. Do kulturních disciplín bude patřit taneční a výtvarná soutěž. Přihlášeno je celkem 2 364 závodníků, 462 trenérů a 30 vedoucích výprav.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční 23. června na Městském fotbalovém stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti. Vystoupí na něm mimo jiné zpěvačka a herečka Monika Absolonová nebo vítěz pěvecké soutěže X Faktor Jiří Zonyga. Závěrečný ceremoniál, jehož zpestřením bude koncert zpěváka Petra Bendeho, bude 27. června hostit Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti. Pro účastníky olympiády je připraven i další bohatý doprovodný program, kam bude patřit například návštěva zlínské Zoo nebo prohlídka hradu Buchlov.

Olympiáda dětí a mládeže je pořádána pro sportovce do 16 let. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci si zde prožijí zapálení olympijského ohně, složí olympijskou přísahu a úspěšní si vychutnají medailové ceremoniály. Soutěž je projektem Českého olympijského výboru, který si pro spolupráci s pořádáním her vybírá jednotlivé kraje.

--> --> --> --> -->