Zámecká galerie ve Vsetíně vystaví plastiky a reliéfy Pavla Drdy

VSETÍN - V Zámecké galerii v Muzeu regionu Valašsko ve Vsetíně je k vidění nová výstava, uspořádaná k životnímu jubileu akademického sochaře Pavla Drdy. Server Zlin.cz o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Soubor autorových keramických reliéfů na téma Žena-Krajina vrcholí cyklem inspirovaným pobytem na Havaji a mýtem o stvořitelce vulkanických ostrovů – bohyni Pele.

Akademický sochař Pavel Drda je absolventem Střední průmyslové školy keramické v Bechyni a VŠUP v Praze. Z materiálů upřednostňuje keramickou hlínu. Ve svých sochařských dílech ponechává obnažený její surový půvab, zrnitou drsnou strukturu nebo ji kombinuje s dalšími materiály, zejména s taveným sklem.

Vedle trojrozměrných keramických i bronzových plastik se v posledním desetiletí stále intenzivněji zabývá i reliéfní tvorbou. Známý je soubor reliéfů na téma Žena-Krajina, tento námět je v jeho díle rozehrán v několika erotizujících variantách. „Z nejnovějších realizací se v instalaci objeví například cyklus keramických reliéfů ostrovní, vulkanické krajiny, který vnáší do jeho dosavadní tvorby nezvykle exotickou dimenzi. Nepřehlédnutelné jsou plastiky havajské bohyně vulkánů rusovlasé Pele, známé jako Červeň ohně, v jejímž pojetí zdůrazňuje její ohnivý temperament,“ prozradila kurátorka výstavy Olga Mehešová z Muzea regionu Valašsko.

Výstava je k vidění na vsetínském zámku do 21. dubna. V nabídce jsou i lektorské programy pro II. stupeň základních škol a střední školy na téma Pohanské bohyně v díle sochaře Pavla Drdy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x