Personální zemětřesení na rožnovské radnici – město má nového zastupitele, členy rady i nového místostarostu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Nový zastupitel, dva členové rady města a místostarosta Rožnova - to jsou změny v orgánech města Rožnov pod Radhoštěm, které nastaly v průběhu úterního jednání zastupitelstva. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Tomáš Gross.

Jedním z prvních bodů úterního zasedání Zastupitelstva města Rožnov pod Radhoštěm bylo složení slibu nového člena zastupitelstva. Tím se po rezignaci Aloise Vychodila a následných rezignacích náhradníků (Václav Majkus, Monika Procházková, Vojtěch Rýznar a Jindřich Seibert) stal Martin Maliňák (ODS).

Ve volbách do zastupitelstva města v roce 2010 získal Martin Maliňák celkem 1 093 hlasů a skončil jako pátý náhradník. Všichni výše postavení náhradníci ovšem zaslali starostce města rezignační dopisy na své posty náhradníků, a tak se novým členem zastupitelstva města stal právě Martin Maliňák.

Pro rožnovské zastupitelstvo nejsou obměny jeho členů ničím novým. V říjnu 2011 došlo k výměně u Sdružení nezávislých kandidátů Zdravý Rožnov (místo Jarmily Mikuláškové nastoupil Karel Gardaš), v únoru 2012 nahradil Jaromír Koryčanský Martina Blahu a v září 2012 nastoupili na posty zastupitelů za Věci Veřejné Radim Janča a Drahomíra Koňaříková. „Už teď lze s jistotou říci, že se nejedná o poslední změny v zastupitelstvu města. V závěru včerejšího jednání totiž z důvodu plánovaného dlouhodobého pobytu v zahraniční rezignovala na funkci členky zastupitelstva Blanka Mikolajková za Zdravý Rožnov,“ doplnil Gross. Nový zastupitel složí slib na dubnovém jednání rožnovských zastupitelů.

Kromě změny v zastupitelstvu Rožnova došlo k dvojí obměně také v radě města. Zde byl místo bývalého místostarosty Aloise Vychodila členem rady zvolen Rudolf Bill. Rezignaci na funkci radního podal k rukám starostky Markéty Blinkové také Daniel Drápala a místo něj pak zastupitelé zvolili členem rady města Jaromíra Koryčanského (oba KDU-ČSL).

Na jednání Zastupitelstva města Rožnov pod Radhoštěm byl zvolen také nový místostarosta Rožnova. Stal se jím Ivo Hanáček. Zvolen byl většinou 12 hlasů. Poprvé v historii Rožnova bude svou funkci vykonávat jako neuvolněný místostarosta.

Vedení rožnovské radnice po rezignaci Aloise Vychodila zvažovalo dvě varianty obsazení postu místostarosty. „Jednali jsme o možnosti navržení uvolněného místostarosty, tak jak dosud vedení radnice fungovalo. Druhou variantou byl návrh na neuvolněného místostarostu, který by svou funkci vykonával při zaměstnání. Nakonec jsme se rozhodli pro druhou variantu,“ vysvětlil Gross.

Zásadní komplikací totiž bylo, že všichni případní kandidáti, kteří by byli schopni funkci místostarosty vykonávat, jsou v současnosti vázáni svým zaměstnáním. „A když si vezmeme, že do konce volebního období zbývá rok a půl, tak je problém opustit své pracovní místo a následně se do zaměstnání vracet. Jediným navrženým kandidátem byl Ivo Hanáček, který v tomto volebním období již vykonává funkci člena rady města a chod radnice i samotného města tedy velmi dobře zná,“ poznamenala starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS).

Ivo Hanáček (49 let, ODS) je v současnosti generálním ředitelem společnosti Precheza a.s. Do Zastupitelstva města Rožnov pod Radhoštěm byl zvolen poprvé v roce 2006, od roku 2010 až dosud vykonává také funkci člena rady města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x