Řada měst v kraji uctí tibetské oběti

ZLÍNSKÝ KRAJ - Řada měst ve Zlínském kraji se v neděli připojí k celosvětové akci připomínající násilné potlačení povstání v tibetské Lhase. Jak serveru Zlin.cz řekli mluvčí jednotlivých měst, na úřadech zavlají tibetské vlajky.

Vlajka visí například ve Zlíně, kde ji 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN) vyvěsil už v předstihu v pátek 8. března.

V neděli pak tibetskou vlajku vyvěsí například v Otrokovicích či ve Vsetíně. „Tibetskou vlajku vyvěšujeme jako symbol solidarity. Vyjadřujeme tak úctu obětem Tibetského povstání ve Lhase a podporu nelehkého boje Tibeťanů za jejich práva,“ vyjádřil postoj otrokovické radnice starosta města Jaroslav Budek (ČSSD).

Při krvavém povstání proti čínské okupaci zemřelo 10. března 1959 více než 86 tisíc Tibeťanů, přes milion lidí následně zemřelo ve věznicích, pracovních táborech nebo vlivem hladomoru. Po potlačení povstání se uchýlil politický a duchovní vůdce Tibeťanů Dalajláma do indického exilu.

Část vyspělého světa nahlíží na Čínu s uznáním a respektem světové velmoci, přesto stále nepřestalo světovou veřejnost i několik desítek let po čínské okupaci znepokojovat porušování základních lidských práv v Číně a Tibetu.

I v současnosti je v Tibetu systematicky potlačována svoboda slova, užívání mateřského jazyka, politického a náboženského vyznání, kulturní a národní identity, je omezován pohyb na území Tibetu a jsou zde desítky politických vězňů. Je diskutováno mučení a odpírání zdravotní péče. Jsou zavedeny regulující programy kontroly porodnosti Tibeťanů a existuje silná cenzura sdělovacích prostředků i internetu.

K mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet se každoročně připojují stovky měst a obcí v České republice, úřady tak vyjadřují podporu národům, jež žijí v nesvobodě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x