Zimní údržba bude jednou z nejdražších, tvrdí krajští silničáři

ZLÍN - Náklady na zimní údržbu silnic ve Zlínském kraji budou za tuto zimu mimořádně vysoké. Za společnost Ředitelství silnic Zlínského kraje to serveru Zlin.cz řekl Vojtěch Cekota.

Počasí v únoru vyžadovalo velkou aktivitu při zmírňování následků povětrnostních vlivů na silnicích, přišlo na 46,025 milionů korun.

Během února spotřebovali silničáři při údržbě silnic II. a III. třídy v kraji 2 991 tun soli a 10 073 tun inertních posypových materiálů. Loni v únoru byla zimní údržba krajských silnic výrazně levnější. Spotřebovalo se 1 604 tun soli a 6 638 tun inertního posypu. Náklady činily 28,809 milionu korun.

„S vysokými náklady na zimní údržbu jsou vždy spojeny také rozsáhlejší škody na povrchu silnic. Vzniká více výtluků, takže i jarní lokální vysprávky vozovek budou nákladnější,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Bronislav Malý.

Pro Ředitelství silnic Zlínského kraje to představuje vážný ekonomický problém. Už nyní na konci února překračovala cena zimní údržby krajských silnic celkové náklady zimní údržby za celé zimy 2009/2010, 2010/2011 a 2011/2012.

Na celý kalendářní rok 2013 (tedy na měsíce leden až březen a říjen až prosinec) plánovalo Ředitelství silnic Zlínského kraje na zimní údržbu ze svých provozních prostředků částku 105 milionů korun, což byly průměrné náklady minulých tří let. Nyní však už jen za leden a únor je z této celoroční částky vyčerpáno téměř 94 milionů korun.

„Pokud nemáme omezit naše ostatní plánované práce na opravách, údržbě a zlepšování stavu krajských silnic a pokud máme mít peníze i na řádnou zimní údržbu v listopadu a prosinci, budeme potřebovat posílení rozpočtu. Jednáme o tom s naším zřizovatelem – Zlínským krajem,“ dodal Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x