Zlínskou koalici opustili tři lidé z hnutí M.O.R.

ZLÍN - Koalice na zlínské radnici přišla o svou většinu, tři zástupci hnutí M.O.R. se totiž rozhodli odejít do opozice. Serveru Zlin.cz to sdělila bývalá náměstkyně primátora Eva Štauderová (M.O.R.), kromě ní se do opozice rozhodli odejít i její kolegové Jiřina Gajdošíková a Miroslav Rafaja.

Hlavním důvodem, proč se tři členové hnutí M.O.R. rozhodli opustit koalici je, že podle nich současné vedení města porušilo předvolební sliby. Hnutí M.O.R. se před volbami zavázalo, že se nebude podílet na spravování města s čelnými představiteli bývalé koalice. „Proti konkrétním osobám vystupovala také TOP 09/STAN, která označila lidi, s nimiž si neumí představit spolupráci. Vyslovila tenkrát mimo jiné i jméno Zdeňka Blažka z ODS. Dnes však TOP09/STAN obrátila, v ODS vidí svého spojence a tak pro něj dokonce zřizuje nové místo v Technických službách Zlín. Tímto se popírají všechny předvolební sliby,“ konstatovala Jiřina Gajdošíková, zastupitelka za hnutí M.O.R.

V jedenačtyřicetičleném zastupitelstvu tak má aktuálně TOP 09/STAN 10 křesel, M.O.R. čtyři, KDU-ČSL tři, Zlínské hnutí nezávislých dva a koalici podporuje i Jiří Viktorín, který byl zvolen za Věci veřejné a nyní je nezařazený. Dohromady tak má současná koalice 20 zastupitelů. „Nedá se nic dělat. Budeme o předkládaných materiálech ještě více diskutovat s opozicí a jsem přesvědčen o tom, že ty hlavní získají i jejich podporu. Většina současného zastupitelstva má zájem pracovat pro město a ne politikařit,“ prohlásil zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN). Podle něj bude domluva v zastupitelstvu možná i pro to, že od počátku tohoto volebního období koalice a opozice spolupracují v různých orgánech, například komisích pro místní části. „Situace s odpadlíky z M.O.R. je tedy pro nás nepříjemná, ale ne neřešitelná. Určitě ale potvrzuje, že odpadlíci cíleně destabilizují nejen vlády, ale i městská zastupitelstva,“ uvedl Adámek.

Jak řekla Štauderová, skrytá koalice s ODS se na zlínské radnici stává pomalu realitou. „Dělají se výměnné obchody, kterými mají být hlasy zástupců ODS koalici zajištěny. Z toho důvodu dnešní vedení radnice zametá zásadní problémy minulosti pod koberec a mimo jiné brání tomu, aby město mohlo znovu získat vliv na určování ceny vody,“ podotkla Štauderová. Může to podle nich udělat tím, že současný provozní model s Moravskou vodárenskou bude změněn nebo zrušen.

K napjatým vztahům mezi koalicí a částí hnutí M.O.R. přispělo podle předsedy zastupitelského klubu M.O.R. a náměstka primátora Bedřicha Landsfelda i to, že rada města odhlasovala minulý týden odvolání blízkého spolupracovníka Evy Štauderové a člena tohoto hnutí Miroslava Rafaji z dozorčí rady společnosti Vodovody a Kanalizace Zlín. „Dostal se do morálního střetu zájmů. Sedí v dozorčí radě VaK a přitom firma, kterou vlastní, začala dělat revize hasících přístrojů Moravské vodárenské. Tedy společnosti, která VaK dlouhé roky ovládala na základě tolik diskutovaného provozního modelu, což platilo ještě do nedávné doby,“ upřesnil Adámek. Miroslava Rafaju by měl podle návrhu koalice nahradit v dozorčí radě některý z opozičních zastupitelů. „Naše hnutí šlo do voleb s tím, že v kontrolních orgánech jako jsou dozorčí rady mají být zastoupené i opoziční strany. Poté, co se Miroslav Rafaja dostal do střetu zájmů, nám přijde v rámci transparentnosti působení města ve VaK vhodné, aby jej nahradil někdo z opozice. S tím ale Eva Štauderová nesouhlasí,“ dodal Landsfeld.

Část hnutí M.O.R. už řadu měsíců nehlasuje s koalicí. „Jde o skupinu kolem Evy Štauderové, která se chce znovu vrátit do politiky. A zviditelnit se hodlá tím, že rozbije koalici,“ uzavřel primátor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x