Kvůli diskotékovým opilcům bude ve zlínské ulici Kvítková platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti

ZLÍN - V lokalitě zlínských ulic Kvítková, Lorencova a v přiléhajícím parku nebude možné konzumovat alkohol na veřejnosti. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Radnice v místech uplatní příslušnou obecně závaznou vyhlášku, a to v reakci na problémy, které vznikly s otevřením nepovolené diskotéky The Best Club a znovuotevřením diskotéky Metro. Zákaz alkoholu už schválila rada města, zastupitelé o něm budou hlasovat ve čtvrtek 14. března.

„Zákazem popíjení alkoholu na veřejnosti chceme výrazně snížit počet případů narušování veřejného pořádku a občanského soužití v nočních hodinách. Současný stav je pro obyvatele bydlící v této lokalitě velmi nepříjemný a je potřeba s tím rychle něco udělat,“ prohlásil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Značnou část lidí popíjejících alkohol na veřejnosti tvoří inkriminovaném místě návštěvníci diskoték The Best Club a Metro. „Často jde o mladé lidi, kteří nechtějí utrácet peníze za alkohol v těchto zábavních podnicích. Proto si ho přinesou s sebou a ukryjí ho někde v blízkosti diskotéky. A poté ho chodí průběžně konzumovat. Přitom svých chováním obtěžují obyvatele, kteří zde bydlí, zejména křikem a hlukem,“ popsal současný stav Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín. Dodal, že když jsou diskotéky otevřené, mají strážníci desítky výjezdů do této lokality během jediné noci. Častěji vyjíždějí i do ostatních sousedících provozoven.

Pokud se pro vyjádří i zastupitelé města, začne být vyhláška uplatňována v prostoru ohraničeném ulicemi Kvítková, Dlouhá, třída Tomáše Bati a Bratří Jaroňků. Platnosti nabude 15 dnů od jejího vyhlášení. „Nebude se však vztahovat na restaurační zahrádky. S těmi problémy nejsou, a proto jejich povoz nebudeme omezovat,“ upřesnil Běták.

Vyhláška zakazující požívání alkoholu na veřejnosti platí ve Zlíně od 23. června 2011, kdy nahradila obdobnou vyhlášku z roku 2008. Uplatňována je jak v centru města, tak v jeho místních částech, celkem jde o 18 lokalit. „Vyhláška se nám velmi osvědčila. Z ulic, na které se vztahuje, se podařilo vytlačit lidi, kteří zde často opakovaně popíjeli. Strážníci na základě této vyhlášky provedli už stovky kontrol,“ poznamenal Běták. Za porušení vyhlášky je možné udělit pokutu a konzumovaný alkohol zabavit.

Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti nemusí být jediným opatřením, který radnice využije k vyřešení problémové situace v ulici Kvítková a okolí. Nabízí se také uplatnění vyhlášky, na jejíž základě může dojít k omezení otevírací doby podniků.

Problémy související s diskotékou The Best Club, která je otevřená v prostorách zkolaudovaných pro jiný účel, město intenzívně řeší. S jejím provozovatelem vedou správní řízení odbor stavební i odbor živnostenský, hrozí mu finanční postihy v řádu statisíců korun. Vedení radnice se také už setkalo s majiteli budov v ulici Kvítková, ve kterých se diskotéka nachází.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x