Nový kolonoskop umožní valašskomeziříčské nemocnici přesněji vyšetřit tlusté střevo

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Gastroenterologové Nemocnice Valašské Meziříčí vyšetřují pacienty novým moderním kolonoskopem. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Kolonoskopie je vyšetřovací procedura, která lékaři umožní podívat se do střev pacienta a diagnostikovat tak například střevní záněty, polypy nebo nádorová onemocnění. Metoda umožňuje rovněž ihned odstranit podezřelé výrůstky ve střevě, pacient se tak vyhne klasické operaci, která je pro organismus větší zátěží.

Nový kolonoskop zakoupila nemocnice společně s novým monitorem. Ve srovnání s původními kolonoskopy posouvá možnosti zobrazení sliznice konečníku a tlustého střeva, může tak napomoci k ještě dalšímu zpřesnění vyšetření a zvýšit tak kvalitu prováděných kolonoskopií. „Kvalita a bezpečnost kolonoskopie se poslední roky stala velkým tématem gastroenterologie, obzvláště v rámci preventivních kolonoskopií, kdy je tato do jisté míry invazivní vyšetřovací metoda používána u jedinců, kteří nemají žádné střevní potíže. Nevýhodou je bohužel stále fakt, že i přes veškerou osvětu, se řada lidí vyšetření obává či se jej stydí podstoupit,“ upozornil vedoucí gastroenterolog Martin Liberda s tím, že screeningovákolonoskopie je po všech stránkách spolehlivějším vyšetřením než test okultního krvácení do stolice.

Během kolonoskopického vyšetření lze dokonce odstranit i podezřelé výrůstky ve střevě, čímž se pacient vyhne klasické operaci, která s sebou přináší nemálo starostí. Je-li výsledek kolonoskopie negativní, následuje další vyšetření až za 10 let. Mezitím lidé nemusejí absolvovat testování stolice na skryté (okultní) krvácení, které je méně přesné a je potřeba ho absolvovat častěji než kolonoskopický screening. „Ačkoliv jsou nádory tlustého střeva a konečníku velmi dobře léčitelné, mnoho lidí přichází k lékařům pozdě, ve stádiích nemoci, kdy je šance na vyléčení velmi nízká. Přitom rakovinu tlustého střeva a konečníku podchycenou v začátcích onemocnění je možné v 90 procentech vyléčit,“ doplnil Liberda.

Na preventivní kolonoskopickévyšetření mají zdarma nárok všichni lidé, kteří dosáhli věkové hranice 55 let, a také ti, jejichž test stolice na skryté (okultní) krvácení prováděný od věku 50 let, byl pozitivní. Již po 40. roce života se mohou nechat kolonoskopicky vyšetřit příbuzní I. stupně, tedy rodiče, sourozenci či děti pacientů, kteří kolorektální karcinom mají či v minulosti měli a hrozí jim tedy zvýšené riziko.

„Vyšetření není příjemné, ale zpravidla nebývá příliš bolestivé,“ uzavřel Liberda. Celá procedura obvykle trvá kolem 20 minut, dalších přibližně 30 minut je pak vyhrazeno pro odpočinek, pro který by si měl vyšetřovaný raději vyhradit i zbytek dne.

Gastroenterologická ambulance je pacientům k dispozici každý všední den od sedmi do 14.30 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x