Zima znovu zahnala jaro. Kdy se dočkáme?

Letošní zima musela čerpat sílu někde v Antarktidě. Když už se zdálo, že je pryč a jaru nestojí nic v cestě, udeřila znovu značnou silou. Poněkud zmatena je příroda, stejně jako lidi.

Práci znovu mají silničáři, noc na úterý bude znovu hodně bílá. „V týdnu se mi před domem objevily první květy, sněženky, bledule, hlaváček jarní, teď ale vypadá všechno zase jako v zimě a bojím se, že květy další nápor zimy nevydrží,“ říká Blanka Lochová ze Zlína.

Zima působí problémy řidičům. „Už jsem chtěl měnit pneumatiky ze zimních na letní, ještě, že jsem zaváhal, snad poprvé se mi to vyplatilo,“ usmívá se při pohledu na bílé silnice Rudolf Kračmar ze Zlína.

Poněkud na rozpacích jsou zemědělci. „Obilnáři využili prvních teplých dnů, zvláště na Hané už zaseli jarní ječmeny a pšenice, ale mráz a sníh určitě nejsou to nejlepší, co nás mohlo potkat,“ říká šéf Agrární komory Zlín Petr Slovák s tím, že ve středních a vyšších polohách ještě neseli. A asi dobře udělali.

Meteorologové jsou poměrně opatrní ve své předpovědi, kdy že se dostaví jaro. Kalendářně to zřejmě nebude.

Pokud ovšem někdo akceptuje na první jarní den 21. března noční teploty pod bodem mrazu a denní někde na třech stupních, pak ano. Jenže o víkendu se má poměrně výrazně ochladit. Noční teploty mají být místy až 10 stupňů pod nulou.

Jaro by pravděpodobně měly vzít sebou až Velikonoce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x