Zlínské hnutí M.O.R. se rozštěpilo

ZLÍN - Zlínské hnutí M.O.R. se rozštěpilo a v městské koalici zůstala jeho větší část s novým názvem. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Koalice, která už třetím rokee vede zlínskou radnici, se tak mění. Hnutí za Morální očistu radnice (M.O.R.) se formálně rozštěpilo. „Zastupitelé Eva Štauderová, Jiřina Gajdošíková a Miroslav Rafaja už několik měsíců porušují koaliční smlouvu a minulý týden ji zcela vypověděli. Zbývající čtyři členové zastupitelského klubu M.O.R. Bedřich Landsfeld, Jiří Kadeřábek, Josef Novák a Jan Štětkář, kteří hodlají pokračovat v prosazování volebního programu M.O.R., se proto rozhodli na základě vzniklé situace přejmenovat svůj klub na Zlínskou volbu,“ vysvětlil Dvořák.

Po úpravě koaliční smlouvy se stane Zlínská volba partnerem dosavadních členů, kterými jsou strany TOP 09/STAN, KDU/ČSL a ZHN. „Hnutí M.O.R. už fakticky nebylo jednotné od jara loňského roku, kdy trojice našich bývalých kolegů přestala podporovat koaliční návrhy v zastupitelstvu. Přestože máme v našem klubu většinu a mohli bychom nadále zůstat pod značkou hnutí M.O.R., rozhodli jsme se raději klub přejmenovat. Značka M.O.R. je v očích veřejnosti příliš spjatá s Evou Štauderovou, což znehodnocuje naší dosavadní i budoucí práci. Rovněž skutečnost, že hnutí M.O.R. je občanská iniciativa bez registrovaného členství, situaci komplikuje,“ poznamenal Bedřich Landsfeld, předseda klubu zastupitelů Zlínské volby.

Další strany tvořící koalici nevidí v rozštěpení hnutí M.O.R. žádný problém. „Ty čtyři kolegy, kteří plní dané slovo, známe a chceme s nimi pokračovat v práci i nadále. Pro lidi bude nynější situace mnohem čitelnější, protože bude jasné, kdo je koalice a kdo opozice. Hnutí M.O.R. je nyní společně s ČSSD, KSČM a ODS opozicí,“ popsal nynější situaci v zastupitelstvu primátor Miroslav Adámek (nezávislý za TOP 09/STAN). Ten považuje rozruch vyvolaný vnitřními problémy hnutí M.O.R. za nešťastný. „Lidi vnitřní spory ve stranách a hnutích nezajímají. Očekávají od nás, že pro ně budeme pracovat. Osobní útoky je otravují a já se tomu nedivím. Proto už se, doufám, nebudeme k situaci v hnutí M.O.R. a k tvrzením Evy Štauderové a spol. vracet,“ poznamenal primátor.