Škola naruby: děti ve Valašských Kloboukách známkují rodiče

Když si podají ruku škola, rodina a knihovna, je tu téměř záruka, že z toho "něco" bude. Ve Valašských Kloboukách to platí bezezbytku. Díky zdejší knihovně například děti známkují své rodiče. Je to tak trochu škola naruby.

Škola naruby, to je vlastně přesný název jednoho z mnoha zajímavých projektů Městské knihovny ve Valašských Kloboukách. „Jde nám to, aby děti rády četly. A aby dětem četli také rodiče. Tak jsme žáky prvního stupně vybavili speciálními zápisníky, něčím na způsob žákovských knížek a tam nám děti známkují rodiče, udělují pochvaly i poznámky. Jde o to, jak se rodiče věnují dětem s knížkou v ruce,“ vysvětluje knihovnice dětského oddělení Laďka Jařabová.

Jiná věc v moderní knihovně zaujme neméně. „Máme tu takový maminkovský klub, jmenuje se Kaštánek, maminky sem mohou s nejmenšími dětmi, prostředí plné barev, knížek pro nejmenší je naprosto přirozené, je tu dětský koutek s hračkami, maminky si můžou dát v klidu kávičku, pobesedovat o dětech, vybrat v klidu knížky pro své caparty, anebo tu dohánět své čtenářské resty, vedle je samozřejmě oddělení pro dospělé,“ vypočítává jednu z mnoha dalších aktivit paní knihovnice, v jejímž hlase cítíte, jak má tuhle práci ráda.

Ze školní populace míří do knihovny nejméně sedmdesát procent školáků, což je skvělé číslo. „Mají tu knihy, počítače, příjemné prostředí, určitě lepší, než čekárna na autobus pro děti, které míří do okolních vesnic,“ dodává Jařabová.

Divte se pak, že tu mají nejlepšího čtenáře široko daleko. Sedmiletý Štěpán Lacný získal nedávno hrdý titul Čtenář roku, což je další z projektů Městské knihovny Valašské Klobouky.

Štěpán má knížky opravdu moc rád, však k nám také s maminkou a tatínkem chodí od svých dvou let, vždycky se mu tu líbilo. Teď, kdy se naučil číst, přelouskal 103 knih za rok, což je úctyhodné čílo, kdo z nás dospělých se tímhle může pochlubit?“ klade otázku paní Laďka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x