Otrokovická radnice bude po dvouleté pauze opět kontrolovat kvalitu ovzduší

OTROKOVICE - Po dvou letech se do Otrokovic opět vrátí stanice na měření kvality ovzduší. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Stanice na měření kvality ovzduší se do města vrátí z důvodu úspěšné žádosti radnice o dotaci na projekt Monitoring ovzduší ve městě Otrokovice, jehož cílem je zabezpečit základní přímé informace o míře a vývoji stavu ovzduší ve městě.

Monitoring imisí byl v Otrokovicích na náklady města realizován nepřetržitě od roku 1996. Ke konci roku 2009 byla z důvodu amortizace zrušena stanice na Baťově na ZŠ Mánesova a o rok později byl kvůli neopravitelnosti hlavních komponentů ukončen provoz i druhé stanice umístěné na ZŠ Trávníky. „Chtěli jsme pokračovat v měření kvality ovzduší, ale vzhledem k finanční náročnosti projektu jsme se snažili zajistit spolufinancování. Zpracovali jsme projekt a čekali na vypsání vhodné výzvy, díky které bychom se mohli o dotaci ucházet,“ řekl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

Celková výše rozpočtu projektu činí 2,95 milionu korun, 85 procent způsobilých výdajů projektu je hrazeno z Operačního programu Životní prostředí podporovaného z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj a pět procent ze Státního fondu životního prostředí. Dotací tak město získá 2,37 milionu korun.

Území Otrokovic je v rámci Zlínského kraje nejintenzivněji zastavěno objekty průmyslové výroby.

V rámci dotovaného projektu město pořídí a instaluje novou imisní monitorovací stanici včetně světelného zobrazovacího panelu pro poskytování informací občanům města. Měřené výstupy budou současně zobrazovány i na webových stránkách města. Naměřená data pak budou prostřednictvím Českého hydrometeorologického ústavu přebírána do centrální databáze a následně budou zahrnuta do každoročního celorepublikového vyhodnocení stavu kvality ovzduší. „Předpokládáme, že měření kvality ovzduší bude možné v říjnu 2013,“ informoval Budek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x